Arjantin'de sandık zamanı!

Arjantin'de halk, yeni devlet başkanı, başkan yardımcısı, 24 senatör ve 130 milletvekilinin seçmek için sandık başına gitti.

DÜNYA 27.10.2019, 20:00
Arjantin'de sandık zamanı!

Arjantin'de yeni devlet başkanı, başkan yardımcısı, 24 senatör ve 130 milletvekilini belirlemek için yapılan oy verme işlemi başladı.

Ülkede kurulan 10 binden fazla sandıkta yaklaşık 34 milyon seçmen yerel saat ile 08.00'de (TSİ 16.00) oy kullanmaya başladı. Oy verme işlemi yerel saat ile 18.00'e (TSİ 00.00) kadar devam edecek.

Devlet başkanlığı için öne çıkan adaylar arasında, ön seçimlerde yüzde 47 oy alan Herkesin Cephesi Koalisyonu Lideri Alberto Fernandez ile yüzde 32 oy alan Devlet Başkanı ve Değişim İçin Bir Arada Koalisyonu Lideri Mauricio Macri bulunuyor.

Anketlere göre Fernandez önde

Arjantin'de genel seçimlerden önce yapılan anketler, Fernandez'in seçimleri ilk turda kazanacağına işaret ediyor. Çeşitli anket şirketlerinin hazırladığı seçim anketlerinin ortalaması Fernandez'in oy oranını yüzde 50'nin üzerinde olarak gösteriyor.

Dışa açılıma önem veren politikalarıyla Macri, ülkede neo-liberalizmin; önceki Devlet Başkanı Cristina Fernandez de Kirchner'ın devlet başkanı yardımcısı Fernandez ise Peronizm (Peronculuk) akımınının temsilcisi olarak gösteriliyor.

Ülkede ağustosta gerçekleştirilen ön seçimler, bütün anket şirketlerini yanıltmış ve Fernandez yüzde 47, Macri ise yüzde 32 oy almıştı.

Arjantin seçim yasasına göre, bir adayın devlet başkanı seçilebilmesi için seçimlerin ilk turunda geçerli oyların yüzde 45'ini alması gerekiyor. Ya da aday, en yakın adaydan yüzde 10 fazla oy alarak geçerli oyların yüzde 40'ına ulaşmak zorunda.

Yorumlar (0)