Ardern, koronavirüse karşı zafer ilan etti: "Savaşı kazandık"

Yeni Zelanda Başbakanı Jacinda Ardern, ülkesinde yeni tip koronavirüsün (Covid-19) yayılmasının durduğunu "Savaşı kazandık" ifadeleriyle duyurdu. Ülkede pazar günü yalnızca bir yeni vaka tespit edildi. 

DÜNYA 27.04.2020, 13:42 27.04.2020, 13:48
Ardern, koronavirüse karşı zafer ilan etti: "Savaşı kazandık"

Yeni Zelanda Başbakanı Jacinda Ardern, yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgınında hastalığın yayılmasını fiilen durdurduklarını kaydederek, "Savaşı kazandık." ifadelerini kullandı.

Yaklaşık 5 milyon nüfusa sahip olan ülke, salgının ilk günlerinden itibaren sınırlarını kapatarak çok sert tedbirler uygulamaya başladı.

Yeni Zelanda'da pazar günü yalnızca bir vaka tespit edildi. 

Toplam 1469 vakaya rastlanılan ülkede yeni tip koronavirüs (Covid-19) sebebiyle toplam 19 kişi hayatını kaybetti. 

"Ekonomimizi açıyoruz ama sosyal hayatlarımızı henüz açmıyoruz"

Yeni Zelanda'da yarından itibaren sağlık hizmetleri ile eğitim alanındaki bazı kısıtlamalara son veriliyor. Paket servisi sunan lokantalar ile inşaat malzemesi satan mağazalar gibi bazı küçük işletmeler tekrar faaliyet gösterecek. 

Fakat Başbakan Jacinda Ardern, vatandaşları rehavete kapılmama hususunda uyararak, "Ekonomimizi açıyoruz ama sosyal hayatlarımızı henüz açmıyoruz." ifadelerini kullandı. 

Hükümet tarafından yapılan açıklamaya göre, öğrencilerin çoğu evlerinde kalmayı sürdürecek, AVM'ler açılmayacak ve kalabalık grupların bir arada bulunması yine yasak olacak. Yeni Zelanda'nın sınırları da kapalı kalmaya devam edecek.

Yeni Zelanda Sağlık İdaresi Genel Müdürü Ashley Bloomfield, vaka sayısında yaşanan düşüşe işaret ederek, "Bu bize, hastalığı ortadan kaldırma hedefine ulaştığımız konusunda güven veriyor. Bu yeni vakaların görülmeyeceği anlamına gelmiyor. Ama vakalarımızın nereden geldiğini biliyor olacağız." diye konuştu.

"Başımıza gelebilecek en kötü şeyi durdurduk ve savaşı kazandık"

Başbakan Jacinda Ardern, erken alınan önlemler sayesinde ülkenin büyük bir felaketin eşiğinden döndüğünü belirtiyor. 

Yeni Zelanda, yeni tip koronavirüsün (Covid-19) ilk haftalarında sıkı tedbirleri hayata geçirmeye başladı.

Sınırlar kapatılırken, ülkeye gelen herkes karantina altına alındı. Okullar ile iş yerleri kapatılırken, birçok kişiye test uygulandı ve ayrıntılı bir temas takip programı uygulandı.

Başbakan Jacinda Ardern, "Modellemelere göre, tüm bunları erken bir zamanda yapmasaydık, günde ortalama bin yeni vaka görülecekti. Kolektif çabalarımızla başımıza gelebilecek en kötü şeyi durdurduk ve savaşı kazandık." açıklamasını yaptı. 

Yorumlar (0)