Araştırmalar kuşkuları arttırdı! Doğal gaz hattını Rusya mı patlattı?

Baltık Denizi'nde bulunan Rus doğal gaz hatlarında meydana gelen sızıntının bir sabotaj sonucu olduğuna yönelik kuşkular arttı. Rusya tarafından yapılan bir saldırısının sonrasında söz konusu sızıntının meydana geldiğine dair haberler yapılmaya başladı. Peki, doğal gaz hattındaki patlamaya Putin’in özel ekibi tarafından yapılan saldırı mı neden oldu? İşte detaylar…

DÜNYA 28.09.2022, 14:22 29.09.2022, 08:56
Araştırmalar kuşkuları arttırdı! Doğal gaz hattını Rusya mı patlattı?

Baltık Denizi altında yer alan Rus doğal gaz boru hattında sızıntıların çevresinde iki adet patlama yaşandığı İsveç Ulusal Sismik Ağı (SNSN) tarafından tespit edilmişti. Olay yeri, gemi trafiğine durdurulurken, yetkililer söz konusu durum için sabotaj olasılığı değerlendirmesi yapıyor. Son alınan bilgiler dahilinde sabotaj olasılığının güçlenmeye başladığı ifade ediliyor.

İngiltere basınından iddiaları pekiştiren açıklamalar

İngiltere basını tarafından, özel bir Rus altı saldırı ekibi olan GUGI tarafından bazı araçlar kullandığı ve hattının bu şekilde patlatıldığı iddia edildi. Basın kuruluşu, bu ekibin, yani Gizli Derin Deniz Araştırmaları Ana Müdürlüğü'nün, bu çeşitte bir saldırı özelliğine sahip olduğunu ve deniz kuvvetlerinin en iyi gemilerini içerisinde bulundurduğunu yazdı.

Gazete tarafından yayınlanan haber, bir uzman görüşüne dayandırılarak, Rusya'nın bu çeşitte bir saldırı gerçekleştirecek kapasiteyi barındırdığı değerlendirmesi yapıldı. Söz konusu uzman, bunun yanı sıra Rusya'nın derin deniz saldırıları için son teknoloji ile donatılmış sualtı insansız hava araçları üretimi yapan bir laboratuvarı olduğunu da söyledi. Danimarka Kraliyet Savunma Koleji’nde görevli araştırmacı Anders Puck Nielsen, Putin tarafından kurbağa adamların bölgeye gönderildiğini ve boru hattına uzaktan kumandalı patlayıcıları rahat bir şekilde yerleştirebileceğini dile getirerek bu söylentileri pekiştirdi.

Ne olmuştu?

Pazartesi günü, Baltık Denizi’nde bulunan Rus doğal gaz hattının sızıntılarının çevresinde iki defa patlama olduğu aktarıldı. Rusya'nın Ukrayna'ya karşı başlattığı savaşın sonrasında Batı yaptırımlarına karşılık verme düşüncesinde olan Rus kesiminin nasıl bir tavır izleyeceği merak ediliyordu. Daha sonra Rusya’nın Avrupa'ya gönderilen gaz arzını kesmesi sebebiyle boru hatları son zamanlarda jeopolitik gerilimlerin merkezi haline gelmişti.

Kuzey Akım 1'de meydana gelen sızıntılardan bir tanesi İsveç diğeri ise Danimarka'nın ekonomik deniz bölgesinde meydana geldi. Kuzey Akım 2’de yaşanan sızıntı ise Danimarka’da gerçekleşti.

Kuzey Akım boru hatlarının önemi nedir?

Kuzey Akım- 1 boru geçişine paralel şekilde inşa edilmiş olan Kuzey Akım-2, Rusya tarafından Almanya'ya gaz gönderme miktarını iki katına ulaştırmayı planlıyordu. Fakat Berlin, Ukrayna-Rusya savaşı esnasında yeni bitirilmiş olan Kuzey Akım-2'yi durdurma kararı aldı.

Enerji talebini karşılamak adına Rusya'dan fosil yakıt gelmesine büyük oranda bağımlı konumda bulunan Almanya, Moskova'nın ihracatı düşürmesinin ardından enerji baskısı yaşıyor.

Rus enerji firması olan Gazprom, ağustos döneminin son günlerine kadar boru hattını tamamıyla durdurana kadar Kuzey Akım-1 üstünden gönderilen gazın miktarını kademeli şekilde düşürdü ve boru hattında gereken tadilatların gecikmesinden dolayı Batı’nın yaptırımlarını suçlu buldu.

İki büyük patlama yaşandı, bölgede sarsıntılar meydana geldi

İsveç resmi devlet televizyonu tarafından yapılan haberlere göre, pazartesi günü gaz hattının yer aldığı alanda 2,3 büyüklüğünde bir depreme benzer sarsıntı yaşandığı ifade edildi. İsveç’te bir üniversitede öğretim görevlisi olan Björn Lund, "İlk patlama Danimarka'nın adası olan Bornholm’un güneydoğusunda gerçekleşti. Günün ilk ışıklarında bir ses duyuldu. O günün gecesinde ikinci ve daha kuvvetli şekilde gerçekleşen patlama, adanın kuzeydoğu tarafındaydı. Sarsıntılar bölgede gerçekleşen 2 büyük patlamadan dolayı meydana geldi." ifadelerini kullandı.

Çoğunlukla su altında gerçekleşen patlamalar kapsamında bilgi alabildiklerini dile getiren Lund, "Bu patlama için herhangi bir şekilde bilgi aktarımı olmadı. Patlamanın ne şekilde gerçekleşmiş olabileceği hususunda spekülatif bilgiler vermek istemiyorum." şeklinde konuştu.

“Bilinçli şekilde yapıldı”

Baltık Denizi'nde Rusya’ya ait olan boru hatlarında gerçekleşen gaz sızıntılarının bile isteye olduğunu aktaran Danimarka Başbakanı Mette Frederiksen, bir basın toplantısı düzenleyerek konu ile ilgili açıklamalarda bulundu. Patlamayı ciddiye aldıklarına dikkat çeken Frederiksen, “Bu eylem kaza sonucu olmadı. Kasıtlı bir şekilde yapıldığını düşünüyoruz. Şu an için Danimarka’ya karşı askeri bir tehdit bulunmuyor.” dedi.

Patlamanın etkisi nasıl oldu?

Her iki gaz hattının geçişi Baltık Denizi'nin altından gerçekleşiyor. Buradan Almanya'ya bağlanan hatlardan şu an Avrupa'ya gaz akışı sağlanmıyor. Bu duruma karşı boru hattı içerisinde basınçlı doğal gaz taşınıyordu. Kuzey Akım 1 boru hattı üstünden geçişler bakımların sağlanmadığı gerekçe gösterilerek 31 Ağustos' günü durdurulmuştu. Buna karşı Almanya’da Kuzey Akım-2 projesini şubat ayında durdurmuştu.

Kremlinden patlamalar ile ilgili açıklama

Kuzey Akım-1 ve Kuzey Akım-2 de meydana gelen patlamalar hakkında konuşan Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov da sabotaj üzerinde durmuş, "Bütün olasılıkları göz önüne almalıyız. Bu konu acil bir şekilde araştırılması gereken bir durumdur. Yaşananlardan dolayı son derece kaygılıyız." demişti.

Yorumlar (0)