Araştırma kanıtladı: New York’ta Müslümanlar nefret suçu ve önyargı mağduru

ABD'nin New York şehrinde yaşamını sürdüren Müslümanların yüzde 64'ünün önyargı, nefret suçu ya da her ikisinin de hedefi haline geldiği ve bunlardan yalnızca yüzde 4’lük oranın güvenlik birimlerine ihbar edildiği ifade edildi.

DÜNYA 09.09.2022, 09:25 10.09.2022, 08:52
Araştırma kanıtladı: New York’ta Müslümanlar nefret suçu ve önyargı mağduru

ABD’nin en büyük Müslüman sivil haklar kuruluşu olarak bilinen Amerikan-İslam İlişkileri Konseyi (CAIR)-NY ofisince "Nefreti Hissetmek: New Yorklu Müslümanların yaşadığı nefret suçları ve önyargı" isimli 24 sayfadan oluşan bir rapor yayınlandı.

Birçok alanda Müslümanlara karşı nefret suçu işleniyor

New York’ta yaşayan Müslümanları kapsayan raporda, toplumda bulunan kişilerin dini sebebiyle yüzde 64 önyargı ve nefret suçu veya her ikisine birden maruz kaldığı ortaya çıktı. Müslümanların yüzde 66'lık oranı nefret ve önyargı saldırılarına dinlerinden ötürü hedef kaldıklarını dile getirirken, bu yaşananların yalnız yüzde 4'ünün güvenlik ekiplerine rapor edildiği ortaya çıktı.

Nefret suçları ve önyargı olaylarının yüzde 44'ü toplu taşıma sırasında, yüzde 34'ü eğitim alanlarında ve yüzde 23'ü de iş yerlerinde yaşandığı bilgisi aktarıldı.

Saldırılara şahit olanlar müdahalede bulunmuyor

Müslüman erkeklerin yüzde 58’inin nefret suçu ya da önyargı olayına maruz kaldığının ifade edildiği raporda, bu oranın Müslüman kadınlarda ise yüzde 75'e çıktığını belirledi.

Ankete katılım sağlayan Müslüman toplum mensuplarının yüzde 17’si fiziki, yüzde 61'i ise sözlü olarak dininden ötürü saldırıya maruz kaldığını ifade etti.

Yüzde 49 oranında katılımcı, nefret veya önyargı saldırısına uğradığı sırada etrafta duruma şahit olan diğer kişilerin hiçbir müdahalede bulunmadığına dikkat çekti.

“Dönüm noktası 11 Eylül oldu”

Raporu oluşturan ekibin CAIR-NY Direktörü Afaf Nasher, yabancı, ırksal ayrımcılık ile din düşmanlığı ABD’nin geçmişimden bu yana her zaman olduğunu ifade ederek, "11 Eylül günü yaşananlar, sistemik İslamofobi’de bir dönüm noktası olarak görüldü. O günden bu zamana kadar geçen 21 sene içerisinde Müslümanlar, devamlı nefret suçları, anayasaya aykırı haksız devlet gözetimi ve açıkça dini ayrımcılık içerisinde olmak üzere büyük bir politik ve sosyal engellere takıldılar." değerlendirmesinde bulundu.

“Göz ardı ediliyor”

Rapor ile ilgili Nasher, “New York'ta bulunan Müslüman topluluğumuz devamlı olarak hedef alınıyor. Kent idaresi tarafından da büyük bir oranla bu nefret suçlarına sessiz kalınıyor. Artık alışmışlar gibi göz ardı edilebiliyor.” dedi.

Rapor adına, 295'i New York kentinden 5 ana kısımdan olmak üzere New York şehrinden 377 Müslüman katılımcı ile görüşme sağlandığı bilgisi aktarıldı.

2018 yılında Sosyal Politika ve Anlayış Enstitüsü (ISPU) tarafından oluşturulan verilere göre, New York’un yüzde 8,98’lik nüfusunu Müslüman toplumu oluşturuyor.

Yorumlar (0)