Araştırma kanıtladı: Her 10 çocuktan biri çocuk işçi

Az gelişmişliğin bir sonucu şeklinde görülen çocuk işçiliği, yapılan araştırmalarla beraber farklı bir yöne evrildi.

DÜNYA 20.11.2022, 15:53 21.11.2022, 11:50
Araştırma kanıtladı: Her 10 çocuktan biri çocuk işçi

Dünya üzerinde her 10 çocuktan bir tanesi çocuk işçi olarak çalışma sağlarken, yapılan araştırmalar az gelişmiş ülkelerin yanı sıra gelişmiş ülkelerde küresel tedarik zincirinde söz konusu işçilikten yararlandığını ortaya çıkardı. Avrupa Birliği (AB), İsviçre, Norveç, Japonya ve ABD’nin ise bu ülkelerin içerisinde yer aldığı iddia ediliyor.

Çocuk işçi sayısı 160 milyona ulaştı

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu'nun (UNICEF) ve Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) tarafından 10 Haziran 2021 tarihinde yayınlanan rapora göre, dünya üzerinde işçi biçiminde çalıştırılan çocukların miktarı son senelerde artarak 160 milyona çıktı.

14 Eylül 2022 tarihinde Zürih Üniversitesi tarafından paylaşılan bir incelemede, mevcut durumda dünyada oynaması gereken yaşta çalışan 373 milyondan daha çok çocuk olduğunu ifade etti. Bu sayı ise Hindistan ve Çin’in sonrasında üçüncü en büyük ülkenin nüfusuna denk geliyor.

10 çocuktan birisi işçi

Yapılan araştırmaya göre, dünya çapında her 10 çocuktan bir tanesi çalışırken, az gelişmiş ülkelerde bu miktar her 5 çocuktan birine kadar artabiliyor. Bu çocukların bazıları, ahlaklarına, güvenliklerine ve sağlıklarına zarar gelebilecek tehlikeli işlerin başında duruyor.

Almanya ve İsviçre gibi ülkeler çocuklarına tüm imkanları sağlarken, kakao, çay ve kahve tedarik zincirlerinde söz konusu iki ülkenin okullarında eğitim gören çocuklardan daha çok çocuk çalışma sağlıyor. Elmas ve altın sektöründe de İsviçre’nin mineral tedarik alanında milyonlarda çocuk işçi bulunuyor.

Tarım işçisi olarak çalışıyorlar

Yüzde 70 oranla çocuk işçiler, tarım sektöründe görev alıyor. Bu sektörün ardından yüzde 10 ile sanayi ve yüzde 20 ile hizmet alanları geliyor.

İşçi olarak çalışmakta olan 5-11 yaşları içerisinde çocukların ortalama yüzde 28’i ve 12-14 yaş arasında olan çocukların ise yüzde 35’i eğitim göremiyor.

Yorumlar (0)