Araştırma: İngiltere'de tedbirler işe yarıyor!

Araştırmaya göre, İngiliz hükümeti tarafından yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgınının yayılmasını yavaşlatmak için uygulanan tedbirler ve sosyal mesafe önlemleri işe yarıyor ve çok yakında İngiltere'deki koronavirüs salgınının azaldığını görülebilir.

DÜNYA 01.04.2020, 14:16 01.04.2020, 14:26
Araştırma: İngiltere'de tedbirler işe yarıyor!

İngiltere'deki bilim insanları yaklaşık 1.300 kişinin katıldığı çevrimiçi bir anket düzenleyerek temasta oldukları kişi sayısını sordular. Anket sonucuna göre, ortalama temas sayısının karantina uygulanmadan öncekinden yüzde 70 daha düşük olduğu tespit edildi.

Londra Hijyen ve Tropikal Tıp Okulu'nda (LSHTM) yapılan çalışmayı yöneten John Edmunds, "İngiltere nüfusu arasında benzer değişiklikler görülmesi halinde, salgının azalmaya başladığını söyleyebiliriz" dedi.

"Böyle devam etmeliyiz"

Bulguların başlangıç niteliğinde olduğunu ve "bu iş tamam" olarak görülmemesi gerektiğini söyleyen Edmunds, "(Bulgular) hükümet tarafından verilen talimatları takip etmek için motivasyon olarak kullanılmalı. Bu şekilde devam etmemiz gerekiyor. Şimdi ve önümüzdeki aylarda Ulusal Sağlık Hizmeti (NHS) üzerindeki yükü azaltmak için virüsün bulaşmasını durdurmaya devam etmeliyiz.” ifadelerini kullandı.

Covid-19 salgınından etkilenen diğer birçok ülke gibi, İngiltere de mağaza ve okulları kapatmak dahil olmak üzere katı sosyal mesafe önlemleri uyguluyor. Yetkililer ayrıca gerekli seyahatler dışında herkesin evde kalmasını istiyor.

Çoğalma sayısı

Araştırma çok geniş çaplı olmasa da LSHTM Bulaşıcı Hastalıkların Matematiksel Modellemesi Merkezi'nin internet sitesinde yayınlandı ve "R0" çoğalma sayısı olarak bilinen bulaşıcı hastalık salgınlarının önemli bir özelliğine dair ipuçları veriyor.

Bu, ortalama olarak, tek bir enfekte kişiden hastalığın yayılacağı insan sayısına karşılık geliyor. Eğer bu sayı birinin altına düşerse, bu salgının azalacağına işaret ediyor.

0-1 arasında

Edmunds ekibi, temas kalıplarındaki değişikliği kullanarak sokağa çıkma yasağı öncesi ve sonrasındaki periyotlar arasındaki çoğalma sayısında ciddi bir değişiklik hesapladı.

Araştırmada, ölçülen kişi başına ortalama temas sayısının, tedbirler sonrası yüzde 70'den daha düşük olduğu bulgusu, R0 çoğalma değerinin şu anda 0.37 ile 0.89 arasında olduğunu ve en olası değerin 0.62 olduğunu ortaya koyuyor.

Araştırmanın sonucunda, "Fiziksel uzaklaşma önlemleri temas seviyelerini önemli ölçüde azalttı ve önümüzdeki haftalarda vakalarda önemli bir etkiye ve düşüşe yol açacak” dendi.  Ancak araştırma ekibi öngörülen bu düşüşün enfeksiyonun vücuda yerleşmesi, semptomların ortaya çıkması ve hastaneye yatış arasında önemli gecikmeler olduğu için hemen gerçekleşmeyeceğini belirtiyor.

İngiltere'de şu ana dek Covid-19 vaka sayısı 25 bin 150 olarak açıklanırken, enfeksiyon kaynaklı can kaybı ise bin 789 olarak gerçekleşti.

Yorumlar (0)