Arap Birliğinden ABD'ye tepki!

Arap Birliği, ABD Başkanı Donald Trump'ın açıkladığı "barış planı"nın Filistinlilerin meşru haklarını hiçe saydığını açıkladı.

DÜNYA 29.01.2020, 15:36
Arap Birliğinden ABD'ye tepki!

Arap Birliği, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Donald Trump'ın "Yüzyılın Anlaşması" olarak isimlendirdiği sözde Orta Doğu barış planının, Filistinlilerin meşru haklarını hiçe saydığının altını çizdi.

"Tek taraflı ve bağlayıcı değil"

Arap Birliğinden sözde barış planına dair yapılan yazılı açıklama geldi. Açıklamada, sözde barış planının bağlayıcı olmadığı ve İsrail ile Filistin arasında barışın sağlanmasının tek tarafın değil iki tarafın iradesiyle mümkün olduğu vurgulandı.

Sözde Orta Doğu barış planının, Filistinlilerin meşru haklarını hiçe saymak anlamına geldiği belirtilen açıklamada, Arap Birliğinin barışı sağlamak için atılan tüm ciddi adımlara açık olduğu ve "Filistin-İsrail sorununun çözümüne katkı sunma konusunda ABD'nin gerekçelerinin de anlaşıldığı" kaydedildi.

"1967'den beri varolan işgal gerçeği görmezden geliniyor"

Açıklamada, İsrail'in Filistin topraklarında 1967 yılından bu yana sürdürdüğü işgal gerçeği görmezden gelinerek veya işgali yasallaştırarak adil ve sürdürülebilir bir barışın sağlanamayacağının altı çizildi.

"Tutumumuz Filistin'in tavrına göre şekillenecek"

Ciddi barış planının her iki tarafın da beklentilerini karşılaması ve tarafların verdikleri tavizlerin eşit olması için taraflara birbirine paralel çıkarlar da sağlaması gerektiğine vurgu yapılan açıklamada, Arap Birliğinin cumartesi günü yapılacak toplantıda Amerika Birleşik Devletleri'nin planına karşı tutumunun, Filistin'in tavrına göre şekilleneceği kaydedildi.

Arap Birliği, Filistin'in talebi doğrultusunda 80 sayfalık "Yüzyılın Anlaşması" ismi verilen sözde barış planını görüşmek üzere 1 Şubat Cumartesi günü bakanlar düzeyinde olağanüstü toplanacak.

Donald Trump'ın sözde barış planı 

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Donald Trump, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile Beyaz Saray'da düzenlediği ortak basın toplantısında tek taraflı sözde Orta Doğu barış planını kamuoyuna duyurmuştu.

Sözde barış planı kapsamında Kudüs'ün, İsrail'in "bölünmez" başkenti olarak kabul edileceğini ifade eden ABD Başkanı Donald Trump, planın bağımsız bir Filistin devleti ve Filistinliler için "son şans" olduğunu ileri sürmüştü.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ise planı "İsrail için çok büyük ve tarihi bir kazanım" diye nitelendirmişti.

Yorumlar (0)