AP: Türk askerleri KKTC'den çekilsin, Maraş kapansın!

Avrupa Parlamentosu (AP), Türk askerlerinin Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nden (KKTC) çekilmesini ve Maraş'ın eski statüsüne döndürülmesini istedi.

DÜNYA 27.11.2020, 12:30 27.11.2020, 12:33
AP: Türk askerleri KKTC'den çekilsin, Maraş kapansın!

Avrupa Parlamentosu (AP), Kapalı Maraş'ın açılması ve Doğu Akdeniz'deki faaliyetleri nedeniyle Türkiye'ye yönelik yaptırımların hayata geçirilmesini talep etti.

Avrupa Birliği (AB) liderlerinin, Türkiye'nin "yasa dışı" faaliyetlerine karşılık olarak adım atmaları ve sert yaptırımları hayata geçirmeleri" konusunda çağrıda bulunuldu. Avrupa Parlamentosu (AP) tarafından alınan karar için 631 tane "Evet" oyu, 3 tane "Hayır" oyu, 59 tane de "Çekimser" oyu kullanıldı. 

Söz konusu kararda, Türkiye'nin Doğu Akdeniz'de yürüttüğü sondaj faaliyetleri ile Kapalı Maraş'ın halkın kullanımına açılması "yasa dışı" olarak değerlendirildi. 

Avrupa Parlamentosu (AP) Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı olan David McAlister'dan konuya ilişkin açıklama geldi.

McAlister, 46 yıl sonra halkın kullanımına açılan Kapalı Maraş konusunda Türkiye'nin sergilediği tavrın kabul edilemeyeceğini ifade etti. 

Avrupa Parlamentosu (AP) tarafından verilen kararda, Maraş'ın derhal eski statüsüne getirilmesi gerektiği belirtilerek, hadsiz bir şekilde Türk askerlerinin Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nden (KKTC) çekilmesi talep edildi. 

Uluslararası arenada Türkiye'nin konumundan hoşnut olmayan Avrupa Parlamentosu (AP), Libya, Suriye ve Dağlık Karabağ'da jeopolitik hırslar doğrultusunda hamlelerde bulunulduğunu ileri sürdü. 

Avrupa Parlamentosu (AP) tarafından verilen kararın hukuki anlamda bir bağlayıcılığa sahip olmadığı biliniyor. Söz konusu karar, 10-11 Aralık 2020 tarihinde düzenlenecek olan Avrupa Birliği (AB) zirvesi için öneri niteliğine sahip. 

Türkiye'den tepki geldi

Türkiye Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy, Avrupa Parlamentosu (AP) tarafından verilen kararın tamamen reddedildiğini ifade etti.

Sözcü Aksoy, söz konusu kararın Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) tarafından dikte ettirildiğine dikkat çekerek, Avrupa Parlamentosu'nun (AP) Kıbrıs meselesinde gerçeklerden uzak olduğunun ve önyargılı hareket ettiğinin yeniden ortaya konduğunu belirtti.

Aksoy, Avrupa Birliği (AB) organlarının bu yaklaşımı devam ettirmesi durumunda Kıbrıs meselesinin çözümüne herhangi bir somut katkıda bulunamayacağına dikkat çekerek, Türkiye ile Avrupa Birliği (AB) arasındaki ilişkilerin Kıbrıs meselesi ile rehin alınmasının iki tarafa da fayda getirmeyeceğini kaydetti.

Avrupa Parlamentosu (AP) ile Avrupa Birliği'nin (AB) gerçeklerle yüzleşmesi ve Kıbrıs Türklerinin varlığını önemsemesi gerektiğini belirten Aksoy, 2004 yılının Nisan ayında Kıbrıs Türklerine verilen sözlerin yerine getirilmesi için çağrıda bulundu.

Aksoy, Türkiye'nin hem kendi haklarını hem de Kıbrıs Türklerinin haklarını sonuna kadar muhafaza edeceğini ve herhangi bir şantaj ya da tehdit karşısında asla boyun eğmeyeceğini belirterek, aynı zamanda müzakere ve diyalog girişimlerinin de devam ettirileceğini aktardı.

Yorumlar (0)