AP seçimlerinde ırkçılara darbe!

Hollanda’da yapılan Avrupa Parlamentosu (AP) seçimlerinde, resmi olmayan sonuçlara göre, Hollandalılar Sosyal Demokratları tercih ettiler. Seçimlerde hezimete uğrayan taraf, aşırı ırkçı Geert Wilders oldu.

DÜNYA 25.05.2019, 09:37 25.05.2019, 09:41
AP seçimlerinde ırkçılara darbe!

Avrupa Birliği üyesi 28 ülkede yaklaşık 370 milyon kişi dün sandık başına giderek oy kullanmaya başladı. Avrupa Parlamentosu seçimleri kapsamında 26 Mayıs’a kadar sandık başına gidecek olan seçmenler, 751 milletvekilini seçecek.

Hollanda’da yapılan Avrupa Parlamentosu seçimler, dün yerel saatle 07.30’da başladı. Resmi olmayan sonuçlara göre, Avrupa Parlamentosu seçimleri için oy kullanan Hollanda’da Sosyal Demokratlar, yüzde 18,4’lük oy oranı ile önde gidiyor. İkinci sırada Başbakan Mark Rutte’nin partisi Liberal Parti (VVD), yüzde 14’lük oy oranıyla yer alıyor.

Hristiyan Demokratlar (CDA), yüzde 12,3 oy alırken, seçimlerden önce favori olarak görülen sağcı Thierry Baudet’in partisi Demokrasi Forumu (FvD) ise yüzde 11 oy aldı.

Hollandalı Yeşiller Partisi yüzde 10,5 oy alırken, aşırı ırkçı Geert Wilders’in Özgürlük Partisi (PVV) ise yüzde 4’lük bir oy oranına sahip olabildi. Bu oy oranı ile Geert Wilders’in Avrupa Parlamentosu’nda 4 sandalyesinin üçünü kaybedeceği ifade edildi.  

RESMİ SONUÇLAR 26 MAYIS’TA

Parlamento seçimlerinin resmi sonuçları 26 Mayıs akşamı açıklanacak. Hollanda’da 13 milyon seçmen, Avrupa Parlamentosu seçimlerinde oy kullanma hakkına sahip.

Dün yapılan seçimlere yüzde 41,2 oranında katılım gerçekleşti.

Yorumlar (0)