AP: Joe Biden ABD'nin 46. başkanı oldu

Amerika Birleşik Devletleri merkezli haber ajansı olan Associated Press(AP), Joe Biden'in ABD'nin 46. başkanı olduğunu duyurdu. Joe Biden, yaptığı açıklamada, "Beni seçmenizden dolayı onur duyuyorum, önümüzde zor bir yıl var" mesajını verdi.

DÜNYA 07.11.2020, 19:30 08.11.2020, 15:44 Hanife
AP: Joe Biden ABD'nin 46. başkanı oldu

ABD'yi 4 yıl yönetecek başkanı seçmek için 150 milyondan fazla ABD vatandaşı 3 Kasım'da sandığa gitti. Halen başkanın kim olduğu kesinleşmezken AP’den açıklama geldi. 284 delegeye ulaşan Joe Biden'ın ABD'nin 46. başkanı olduğu haberi geçildi. Biden'ın aynı zamnada ABD'nin en yaşlı başkanı oldu.

Seçimlerin en kritik eyaletlerinden biri 20 delegesi bulunan Pensilvanya'ydı. ABD medyası, Biden'ın Pensilvanya'yı da alarak 284 delegeye ulaştığını bildirdi. Associated Press (AP) haber ajansı da, 284 delegeye ulaşan Biden'ın ABD'nin 46. başkanı olduğunu duyurdu.


 

Biden: Tüm Amerikalılar için başkan olacağım
 

Başkanlık seçimi kazanan Joe Biden ilk açıklamasını sosyal medya hesabından yaparak şu ifadelere yer verdi:

“Amerika, ülkemize liderlik etmem için beni seçtiğiniz için onur duyuyorum. Önümüzdeki iş zor olacak, ama size söz veriyorum: Bana oy verseniz de vermeseniz de, tüm Amerikalılar için bir Başkan olacağım. Amerikan halkının bana ve başkan yardımcılığına seçilen Harrise duyduğu güvenden onur duydum.”

Biden:'Amerika için birleşme ve iyileşme zamanı

AP'nin geçti resmi olmayan bilgilere göre 59. başkanlık seçimlerini kazanan Biden, yaptığı açıklamada, eşsiz engeller karşında Amerikan halkının rekor sayıda oy kullanarak, demokrasinin ABD'nin kalbinde attığını bir kez daha kanıtladığını belirtti. 


Biden, öfke ve sert söylemleri geride bırakma ve ulus olarak birlik olma zamanının geldiğini belirterek, ''Amerika için birleşme ve iyileşme zamanı. Amerikan halkının bana ve başkan yardımcılığına seçilen Harris'e duyduğu güvenden onur duydum.'Biz Amerika Birleşik Devletleriyiz, birlikte hareket edersek yapamayacağımız hiçbir şey yok.'' ifadelerine yer verdi.



AP'ye göre; Georgia, Nevada ve Arizona eyaletlerinde de Biden önde iken Trump'ın bu üç eyaleti kazanması dahi artık başkanlık yarışına etki etmeyecek. Ancak, Trump ekibi ise seçimlerin hala bitmediğini belirtiyor.
 

Harekete geçen Trump ekibi usulsüzlükler olduğunu iddia ederek Pensilvanya'daki oy sayımının durdurulması için Yüksek Mahkeme'ye başvurdu. Öte yandan Georgia eyaletinde oy sayımının yeniden yapılacağı belirtildi.

Trump: Bu seçimi büyük bir farkla ben kazandım

ABD Başkanı ve Cumhuriyetçi adayı olan  Donald Trump, Arizona ve Nevada'nın ardından Pennsylvania ve Georgia eyaletlerinde de devam eden oy sayımlarında rakibi Joe Biden'ın gerisine düştü.

Trump, AP’nin Biden’ın kazandığına ilişkin haber geçmesinin ardından Twitter hesabından açıklama yaptı. 

Paylaşımında "Bu seçimi büyük bir farkla ben kazandım" ifadelerine yer verdi. 

Twitter ise bu paylaşımın altına uyarı etiketi koyarak şu ifadelere yer verdi:

 "Bu paylaşım yapıldığında resmi kaynaklar bu seçimin sonucunu açıklamamış olabilirler" 

Diğer yandan, Trump kampanyası bugün Philedelphia'da basın açıklaması yapacak. 
 

ABD'de seçim sonuçları şu şekilde

Trump'ın kazandığı eyaletler:

Biden'in kazandığı eyaletler:

Yorumlar (0)