Antarktika’dan bir ‘İstanbul’ koptu 

İnsanoğlunun faaliyetlerinden dolayı ortaya çıkan küresel ısınma Dünya’yı her geçen gün sona doğru yaklaştırırken, bilim insanları Antarktika’da bulunan Ronne Buz Sahanlığı'ndan 4 bin 320 kilometrekare büyüklüğünde bir buz kütlesinin koptuğunu duyurdu. Devasa buz kütlesi tarihe, dünyanın yüzen en büyük buzdağı olarak geçti.

DÜNYA 20.05.2021, 16:08 Hanife
Antarktika’dan bir ‘İstanbul’ koptu 

Avrupa Uzay Ajansı (ESA),  Antarktika'nın kuzeybatısında yer alan Ronne Buz Sahanlığı'ndan neredeyse İstanbul büyüklüğünde bir buz kütlesinin koptuğunu duyurdu.

Devasa buz kütlesinin fotoğrafını yayınlayan uzay ajansı, 4 bin 320 kilometrekarelik buz dağının 25 kilometre genişliğe ve 175 kilometre uzunluğa sahip olduğunu ve Weddell Denizi'ne doğru sürüklendiğini kaydetti.



Devasa buz kütlesinin kopması ile tarihe, dünyanın en büyük yüzen buzdağı olarak kayıtlara geçtiği belirtilen açıklamada, ESA'ya ait Sentinel-1 uydusunun o anları saniye saniye kaydettiği ifade edildi.



A-76 adı verilen buzdağını, ilk önce İngiltere Antarktik Araştırma ekibi tespit etti ardından da ABD Ulusal Buz Merkezi tarafından bilgi doğruluğu teyit edildi. 



Diğer yandan, buzdağları isimlendirilirken Antarktika'nın ilk harfi ile birbirini izleyen sayıları veriliyor. Eğer kopan buzdağı yeniden kırılırsa sonuna ek olarak ardışık bir harf konuluyor.
 

Yorumlar (0)