Annesi ve kızı arasında 2 yaş var! Tıp literatürüne geçen olay...

ABD'de tıp literatürüne geçen bir olay yaşandı. Çocuk sahibi olmak isteyen bir çift 27 senedir dondurulmuş olan bir embriyodan evlat sahibi oldu. Doğan bebeğe Molly adı verilirken Molly ile annesinin arasında da dondurulma tarihi dikkate alındığında teknik olarak 2 yaş olduğu öğrenildi.

DÜNYA 02.12.2020, 15:16 02.12.2020, 15:28
Annesi ve kızı arasında 2 yaş var! Tıp literatürüne geçen olay...

Amerika Birleşik Devletleri'nde 1992 senesinde dondurulan embriyo sayesinde çocuk sahibi olan bir aile rekora imza attı. Geçtiğimiz aylarda doğan bebek, canlı doğumu gerçekleşen en uzun süreli dondurulmuş embriyo olarak tıp literatürüne adını yazdırdı.

Tennessee eyaletinde hayatını sürdüren Benjamin ve Tina Gibson, kızları Molly ve Emma ile tıp dünyasının gündemine adını yazdırdı.

5 sene boyunca doğal yollarla çocuk sahibi olmaya çalışan çift bir türlü isteklerine ulaşamadı.

Başlangıçta fikre sıcak bakmıyorlardı

Çiftin ailesi, çocuk evlat edinmeyi planlayarak, çocuklarına embriyo bağışından bahsetti ve onları Ulusal Embriyo Bağış Merkezi'ne yönlendirdi.

Öncelikle bu fikre çok da sıcak bakmayan çift ardından merkeze gidip doktorlardan konuya ilişkin bilgi aldı.

Ekim ayında dünyaya geldi

Kısa bir zaman sonra embriyo transferi yapılan Tina, 24 sene önce dondurulmuş olan embriyodan 2017 yılının Kasım ayında Emma'yı dünyaya getirdi.

Emma sağlıklı bir şekilde hayatına devam ederken çocuklarına kardeş isteyen çift tekrar merkezin yolunu tuttu.

Embriyoların çift olarak dondurulduğunu öğrenen çift, bu sefer diğer embriyodan bu senenin ekim ayında bir çocuk sahibi oldu.

Molly annesinden 2 yaş küçük

Emma'nın kardeşine çift Molly ismini verdi. Ve dünyaya gelen bu bebekle bir rekora imza atıldı.

Molly, 1992 senesinin ekim ayında dondurulmasının ardından dünyaya geldi. Canlı olarak gerçekleşen bu doğum en uzun zaman dondurulmuş embriyo olarak tıp tarihine geçti.

Molly ise rekorun yanında annesiyle olan yaş farkıyla da Amerika basınının gündemine oturdu.

Dondurulma tarihi dikkate alındığında teknik olarak 27 yaşında olduğu ifade edilen Molly, 29 yaşında olan annesinden yalnızca 2 yaş küçük. New York Post gazetesine konuşan anne Tina, "Kafada oturtmak bunu hayli zor, ama o bizim küçük mucizemiz." şeklinde konuştu.

Embriyolar -396 derecede tutuluyor

Bağışçıların kim olduğunun gizlendiğini kaydeden NEDC'den Dr. Carol Sommerfelt, "Seneler öncesinde dondurulan bir embriyonunu böylesine güzel bir bebeğe döndüğünü görmek benim için adeta bir ödül gibi. Bu sürecin bir parçası olmaktan ötürü gurur duyuyorum. Embriyolar likit nitrojen tanklarında -396 derecede en doğru şekilde tutulduğu zaman, tıpkı Molly'de gördüğümüz gibi 27 seneden uzun bir süre hayata tutunabiliyor." ifadelerini kullandı.

Yorumlar (0)