"Anlaşma yok, teslim oldular"

Suriye Enformasyon Bakanlığı Müsteşarı, YPG ile rejim arasında anlaşma yapıldığına dair iddialara açıklık getirerek, Türkiye ve Suriye arasında diyalog çağrısında bulundu.

DÜNYA 16.10.2019, 09:50 16.10.2019, 10:15
"Anlaşma yok, teslim oldular"

Kamuoyunda PKK/YPG ile Esad rejiminin anlaşmaya vardıklarına yönelik iddialar gün geçtikçe çoğalıyor. Konuya dair Suriye Enformasyon Bakanlığı Müsteşarı Bessam Ebu Abdullah, Aydınlık Gazetesi'ne verdiği röportajda, "Bu bir anlaşma değil, teslimiyet" ifadesini kullanarak bazı açıklamalarda bulundu. Abdullah, Ankara ve Şam arasındaki soğukluğun da artık bitmesi gerektiğini söyledi.

Ebu Abdullah, gerek Barış Pınarı Harekâtı gerekse PKK/YPG ile Suriye yönetimi arasında yapıldığı iddia edilen anlaşma ile ilgili bilgiler verdi.

"Onlar teslim oldu"

PKK/YPG'nin bazı bölgelerde rejim güçlerine teslim olup Suriye yönetimiyle anlaşma yaptığı konusuna açıklık getiren müsteşar Abdullah, herhangi bir anlaşmanın olmadığını YPG'nin Suriye ordusunun kontrolüne girmeyi kabul ettiğini belirtti. Buna ek olarak, Suriye halkının YPG'yi terör örgütü olarak kabul ettiğinin altını çizen Ebu Abdullah, kendilerinin de YPG yöneticilerine güvenleri olmadığını söyledi.

"Şartlar değişti"

Barış Pınarı Harekâtı kapsamında da konuşan müşteşar, "Türk tarafı şartların değiştiğinin farkına varmalı. Türk hükûmeti Suriye’nin toprak bütünlüğüne ve egemenliğine saygı duyduğunu söylüyor. O hâlde, Suriye ordusunun Suriye toprağı olan Münbiç’e ve diğer şehirlere girmesini kabul etmeli." ifadelerini kullandı. Adana Mutabakatı'nın çıkış yolu olduğunu vurgulayan Abdullah, "Türkiye, İran, Rusya ve Suriye bu anlaşmayı benimsediklerini söylüyor. Öyleyse anlaşma çerçevesinde hareket ederek çözüm sağlanabilir" mesajını verdi.

"Bunlar boş laflar"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Suriyeliler için "güvenli bölge" amacını da eleştiren Abdullah, "Bunlar boş laflar ve gerçekleştirmesi çok zor. Türk hükûmeti mültecilerle ilgili Suriye hükûmeti ile görüşmeli aksi takdirde hiçbir şey yapamaz." diyerek Türkiye'nin tek taraflı davrandığını ifade etti.

Abdullah'ın, eleştirisine konu bir diğer nokta da başlatılan Barış Pınarı Harekâtı'nın sadece PKK/PYD terör örgütüne yönelik bir operasyon olması yer aldı. Abdullah, "Suriye’de sadece YPG yok, İdlib’de Haseke çevresinde DAEŞ ve El Nusra terör örgütleri de var. Sonuçta Türk hükûmeti oturup şu noktayı düşünmeli; terör tehditlerine karşı Türkiye ve Suriye arasında askeri ve siyasi görüşmeler yeniden başlamalı. Bence Türkiye’deki pek çok siyasi parti ve kurum da bu görüşte." ifadelerini kullandı.

"Diyalog bir an önce başlatılmalı"

İlişkilerin son derece kötü seyrettiğinin farkında olduğunu vurgulayan Suriye Enformasyon Bakanlığı Müsteşarı, "Biliyorum karmaşık meseleler var. Ve iki hükûmet arasında güven ilişkisi yok. Fakat bence iki ülke arasında bu diyalog bir an önce başlatılmalı." diyerek Ankara ve Şam arasındaki görüşmeler sadece Türkiye ve Suriye'nin değil, tüm bölgenin yararına olur ifadelerini kullandı.

"Ankara 2011'de yaşıyor"

Beşar Esad'ın Suriye'de çoğunluğun ve Suriye ordusunun desteğine sahip olduğunun altını çizen Enformasyon Bakanlığı Müsteşarı, Ankara'nın hâlâ 2011 yılında yaşadığını ve Esad fobisini yenmesi gerektiğini söyledi.

Yorumlar (0)