Angelina Jolie insani kriz bölgesinde

Yemen'deki çatışmaların sebep olduğu insani felaketi dünyaya duyurmak için Aden'e gelen aktris ve BM İyi Niyet Elçisi Angelina Jolie, "Barışa umutsuz bir şekilde gereksinim duyan bu insanlara destek olmak için buradayım." dedi.

DÜNYA 07.03.2022, 01:08 07.03.2022, 13:01
Angelina Jolie insani kriz bölgesinde

Birleşmiş Milletler tarafından gerçekleştirilen yazılı açıklamada, 2015'ten bu yana devam eden savaşın sebep olduğu felaketi dünyaya duyurabilmek ümidiyle ülkeyi ziyaret eden Jolie'nin, Yemen'in güneyindeki geçici başkent Aden'e indiği bildirildi.

Söz konusu açıklamada, Jolie'nin ülkede çatışmalardan etkilenen ailelerle buluşacağı kaydedildi.

"Yemen halkı için buradayım"

Ünlü oyuncu da sosyal medya hesabı üzerinden gerçekleştirdiği paylaşımda, "Ukrayna'daki çatışmanın sonlanması ve insani yardımların ülkeye ulaşması çağrısı yapmayı sürdürürken, barışa umutsuz bir şekilde gereksinim duyan bu insanlara destek olmak için buradayım." sözlerini sarf etti.

"Her insan aynı merhameti hak ediyor"

Yemen'de 'her saat başı bir sivilin katledildiğine ya da yaralandığına' işaret eden Jolie, ekonominin savaş sebebiyle çökme noktasına geldiği Yemen'de 20 milyonu aşkın sivilin insani yardıma ihtiyacı olduğunu belirtti.

Jolie, "Her insan aynı merhameti hak ediyor. Çatışmaların sivil kurbanlarının yaşamları, her coğrafyada aynı kıyamette. 7 senelik savaşın akabinde Yemen halkı da desteğe, korunmaya ve her şeyden evvel barışa muhtaç." dedi. 

7 senedir süren insani kriz...

Yemen'de Husiler, Eylül 2014 tarihinden beri başkent Sana ve bazı yerleri kontrol ediyor.

Suudi Arabistan'ın öncüsü olduğu koalisyon kuvvetleri ise Mart 2015 tarihinden beri Husilere karşı Yemen'e destek veriyor.

Ülkede 7 senedir devam eden çatışmalarda yaklaşık olarak 377.000 kişi can verdi. Dünyadaki en fakir ülkelerden biri olan Yemen'de iç savaş sebebiyle büyüyen insani kriz ise devasa boyutlara ulaştı.

Yemen'de temiz suya ulaşımın olmaması, yetersiz beslenme, tıbbi malzeme ve ilaçlardaki eksiklik gibi sebepler de kolera başta olmak kaydıyla salgın hastalıklara yol açıyor.

BM, İsviçre ve İsveç hükümetlerinin ev sahipliğinde 16 Mart 2022'de Yemen için bir bağış organizasyonu yapılacağını açıklamıştı.

Yorumlar (0)