Amerika'nın Aylan'ı!

ABD'ye yasa dışı yollardan geçmeye çalışırken Rio Bravo nehrinde yaşamını yitiren Ramirez ve 11 aylık kızı Valeria'nın görüntüsü, Aylan Kurdi'yi hatırlattı.

DÜNYA 26.06.2019, 10:04 26.06.2019, 17:12
Amerika'nın Aylan'ı!

Bir göçmen dramı daha! Yeni bir hayat arayışıyla Amerika Birleşik Devletleri'ne (ABD) yasa dışı yollardan geçmeye çalışırken Meksika sınırındaki Rio Bravo nehrinde yaşamını yitiren El Salvadorlu Oscar Alberto Martinez Ramirez ve 11 aylık kızı Valeria'nın görüntüsü, 2015 yılında Muğla'dan Yunanistan'a geçerken boğularak hayatını kaybeden 3 yaşındaki Aylan Kurdi'yi hatırlattı.

Meksika'da yayın yapan La Jornada gazetesinde çıkan haber vicdanları yaraladı.

El Salvadorlu Oscar ve 11 aylık kızı Valeria, Meksika ile Amerika Birleşik Devletleri'ni ayıran Rio Bravo nehri üzerinden Amerika'ya geçerken yaşamını yitirdi.

Amerika Birleşik Devletleri'nin Meksika sınırında sığınma başvurusu yapmak için bekleyen El Salvadorlu Oscar Alberto Martinez Ramirez, pazar günü Amerika Birleşik Devletleri'ne yasa dışı yollardan geçmeye karar verdi. Önce kızıyla nehri geçen Oscar Alberto Martinez Ramirez, kızını ABD tarafında bırakarak eşi için geri dönerken, kızı Valeria'nın nehre kapıldığını gördü. Kızı Valeria için tekrar geri dönen Oscar Alberto Martinez Ramirez, Valeria'ya ulaşmasına rağmen akıntıya kapılarak kızıyla birlikte hayatını kaybetti.

Oscar Alberto Martinez Ramirez'in eşi Tania Vanessa Avalos yakınlarıyla birlikte, iki aydır Puerta Mexico köprüsünde, Amerika Birleşik Devletleri'nden sığınma talep edebilmek için randevu almayı beklediklerini ve Meksika'nın kendilerine insani vize verdiğini açıkladı.

Acılı anne Tania Vanessa Avalos, bulundukları yerde sıcaklığın 45 dereceye ulaştığını ve Meksika'da kalmaya devam ettikleri için Oscar Alberto Martinez Ramirez'in umutsuzluğa kapılarak yüzerek Ameriak Birleşik Devletleri'ne geçmeye karar verdiğini ifade etti.

Eşi ve kızının akıntıya kapıldığını gören Tania Vanessa Avalos'un, yetkililerden yardım istemesinin ardından Oscar Alberto Martinez Ramirez ve kızı Valeria'yı arama-kurtarma çalışmaları başladı. Yaklaşık 12 saat süren arama-kurtarma çalışmalarının ardından Puerto Mexico köprüsünün 500 kilometre uzağında Oscar Alberto Martinez Ramirez ve 11 aylık Valeria'nın cansız bedenlerine ulaşıldı.

11 aylık Valeria'nın babasının tişörtü içinde, boynuna sarılmış bir şekilde bulunan cansız bedeni, 2015 senesinde şişme botla Muğla'dan Yunanistan'a geçmeye çalışan ve botun alabora olmasıyla yaşamını yitiren Suriyeli Aylan Kurdi'yi akıllara getirdi.

Meksika Devlet Başkanı Andres Manuel Lopez Obrador da, yaşanan büyük drama ilişkin, "Bu çok acı bir durum. Her zaman söyledik, Amerika ne kadar çok kişiyi reddederse, çölde veya nehri geçerken ölen o kadar kişi olacak." yorumunu yaptı.

Meksika'nın Amerika Birleşik Devletleri sınırındaki Matamoros şehrinde, çoğunluğunu Latin Amerikalı düzensiz göçmenlerin oluşturduğu binlerce kişi Amerikalı yetkililer tarafından sığınma talebinde bulunmak üzere çağırılmayı bekliyor. Öte yandan, Amerikalı yetkililer haftada ortalama en fazla 3 sığınma talebi kabul ediyor.

Yorumlar (0)