"Amerikan rüyasını mahvedecekler"

ABD'de 2016'daki başkanlık seçimlerini kazanarak Beyaz Saray'da göreve başlayan Donald Trump, ikinci dönem başkanlık yarışı için seçim kampanyasına başladı. Trump, "2020'de Demokratlara gidecek her oy radikal sosyalizmin yükselişine ve Amerikan rüyasının mahvolmasına gidecektir." dedi.

DÜNYA 19.06.2019, 08:33 19.06.2019, 08:35
"Amerikan rüyasını mahvedecekler"

2016 yılındaki başkanlık seçimlerini kazanarak Beyaz Saray'da göreve başlayan Trump, Florida eyaletinin Orlando kentinde ikinci dönem başkanlık yarışı için seçim kampanyasına başladı. Demokrat rakiplerini "radikal-sol" kavramıyla niteleyen Trump, "2020'de Demokratlara gidecek her oy radikal sosyalizmin yükselişine ve Amerikan rüyasının mahvolmasına gidecektir." açıklamasında bulundu.

Trump, seçim kampanyası için Amway Center'da bir miting düzenlendi. ABD başkanı, sahneye eşi Melania Trump ile birlikte çıktı. Başkan Yardımcısı Mike Pence ve eşi Karen Pence de kendisine destek verdi.

Trump, konuşmasında ağırlıklı olarak göreve geldiği günden bu yana yaklaşık 2,5 yıllık süreçte neler yaptığını anlattı. Kendisinin Washington'da yerleşik düzeni Amerikan halkı adına sarstığını ve Demokratların bunu sabote etmeye çalıştığını savunan Trump, kendine oy veren seçmene yeniden oy vermeleri için çağrıda bulundu.

"Sizi yüz üstü bırakmayacağım"

Trump, "ABD Başkanı olarak ikinci dönem seçim kampanyamı resmen başlatmak üzere huzurunuza geldim. Söz veriyorum, sizi asla yüz üstü bırakmayacağım." ifadelerini kullandı.

2016 yılındaki seçimler öncesinde gündeme getirdiği yasa dışı göçmenler, Meksika sınırına duvar, medyanın tavrı ve eski Demokrat rakibi Hillary Clinton hakkındaki görüşlerini yineleyen Trump, konuşmasında Rusya soruşturmasına da geniş yer ayırdı.

"Demokratlar ülkemizi mahvetmeye çalışıyor"

Demokrat rakiplerini 'radikal-sol' kavramı ile niteleyen Trump, "2020'de Demokratlara gidecek her oy radikal sosyalizmin yükselişine ve Amerikan rüyasının mahvolmasına gidecektir." açıklamasında bulundu.

Trump, "Demokratlar ülkemizi mahvetmeye çalışıyor; biz bunu biliyoruz ve buna izin vermeyeceğiz." ifadelerini kullanarak, muhtemel Demokrat rakiplerine de gözdağı verdi.

Latin Amerika ülkelerinden gelen göçmenler konusuna da dikkat çeken Trump, "Kanuna uyan vatandaşlar için ülkemizin bir sığınak olması gerektiğine inanıyoruz ancak suçlu yabancılara değil." şeklinde konuştu.

Trump ayrıca, Demokratların yasalara uymayan kişileri ya da suçluları da göçmen olarak kabul etmeye hazır olduklarını iddia etti. 

"Tarihin en büyük cadı avını yaşadık"

Rusya soruşturmasına da işaret eden Trump, "Siyasi tarihin en büyük cadı avını yaşadık. Bu, seçim sonuçlarını yok saymaya cüret eden yasa dışı bir girişimdi." diye konuştu.

Trump, "2,5 yıl boyunca kuşatma altındaydık. (Yaptığımız işleri) Yeniden yapmak istediler. Başka hiçbir başkan bu muameleye maruz kalmamalı. Bu büyük bir oyundu." dedi ve Rusya soruşturmasının kendi başkanlığını engellemeye çalıştığına dikkat çekti. 

Önceki rakibi Clinton'ın dışişleri bakanlığı yaptığı dönemde kişisel e-postalarından bazılarının anımsatan Trump'ın, "Eğer bir tane bile e-postamı, mesela Melania'ya gönderdiğim bir sevgi notunu silmiş olsaydım hemen Trump'ı elektrikli sandalyeye oturturlardı." şeklindeki esprisi salonda alkışlarla karşılandı. 

Öte yandan Beyaz Saray Sözcülüğü görevini bu ay sonunda bırakacağını duyuran Sarah Sanders da sahneye çıkarak Trump'a teşekkür etti. Sahnede duygusal anlar yaşayan Sanders gözyaşlarını tutamadı.

Demokratlarda başkan aday adaylığı yarışında eski Başkan Yardımcısı Joe Biden, büyük farkla önde görünüyor.

ABD'de 59. başkanlık seçimleri 3 Kasım 2020'de gerçekleştirilecek.

Yorumlar (0)