Amerikan medyası da Trump'a inanmadı

Amerikan medyası, ABD Başkanı Donald Trump'ın "tek taraflı" sözde Orta Doğu barış planını şüpheyle karşıladı.

DÜNYA 29.01.2020, 07:59
Amerikan medyası da Trump'a inanmadı

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Donald Trump'ın sözde barış planı olan ve Filistin'i daha da tutsak hâle getirecek 80 sayfalık "Yüzyılın Anlaşması" Amerikan medyasında geniş şekilde yer alırken, tek taraflı planın Orta Doğu barışına katkıda bulunacağı konusu ise şüpheyle karşılandı.

Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Donald Trump'ın İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile dün Beyaz Saray'da açıkladığı tek taraflı Orta Doğu barış planı, ABD Senatosu'nda süren azil yargılaması haberlerine rağmen Amerikan medyasında geniş yer buldu.

Washington Post

Washington Post gazetesi, "ABD Başkanı Donald Trump, işe yarayıp yaramayacağı şüphesi devam ederken İsrail-Filistin barış paketini açıkladı" başlığıyla verdiği haberinde, söz konusu planın İsrail'in istediği tüm unsurları sağladığına dikkat çekti.

Washington Post gazetesi ayrıca, hem Donald Trump'ın içeride azil süreciyle uğraştığı hem de İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun kendi ülkesinde zor bir süreçten geçtiği bir dönemde planın açıklandığına işaret etti.

Washington Post gazetesinde yer alan Ishaan Tharoor imzalı analizde de "Yüzyılın Anlaşması" olarak adlandırılan planın, aslında iki tarafı bir araya getiren bir anlaşma dahi olmadığı vurgulandı.

New York Times

New York Times gazetesi ise sözde "Yüzyılın Anlaşması" barış planı ile ilgili haberi, "Donald Trump, güçlü şekilde İsrail'i kayıran Orta Doğu planını açıkladı" başlığıyla verdi.

Sözde "Yüzyılın Anlaşması" barış planının uzun vadede nitelikli bir Filistin devletinin ortaya çıkmasına olanak sağlamayacağına dikkat çeken New York Times gazetesi, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun pazar günü Batı Şeria'daki yerleşim yerlerini ilhak planına da vurgu yaptı.

CNN

CNN International kanalı da ABD Başkanı Donald Trump'ın "Yüzyılın Anlaşması" planıyla ilgili haberi, "ABD Başkanı Donald Trump, İsrail'in ihtiyacını karşılayan ve hızlı şekilde Filistinlilerin reddettiği Orta Doğu planını açıkladı" başlığıyla okuyucularına duyurdu.

İsrail'in güçlü şekilde desteklendiğinin altı çizilen haberde, "Yüzyılın Anlaşması" planının İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun elini güçlendirecek bir şekilde ve dönemde açıklandığına dikkat çekildi.

NBC News

NBC News kanalı, "Yüzyılın Anlaşması" planının Filistin tarafına belli koşullara bağlı olarak bir devlet olma imkânı sunarken, İsrail'in egemenlik haklarını en baştan ve kapsamlı şekilde tanıdığına vurgu yaptı.

Fox News: Filistinliler bu fırsatı kaçırmamalı!

Muhafazakar Fox News de "Yüzyılın Anlaşması" planının hem İsrail hem de Filistin tarafı için iyi bir anlaşma olduğunu savunduğu haberinde, "Filistinliler bu anlaşma fırsatını kaçırmamalı" yorumuna yer vererek Donald Trump'a destekte bulundu.

The Hill

Amerika'nın önde gelen haber sitelerinden The Hill ise "Yüzyılın Anlaşması" planının uygulanması noktasında birçok soru işareti olduğunu, henüz İsrail tarafı ile Filistin tarafı arasında bir orta yol bulunamadığını kaydetti.

Politico

Ülkenin önde gelen bir diğer haber portalı Politico'da yer alan "Bu barış değil, bu güç" başlıklı analizde, ABD Başkanı Donald Trump'ın amacının Orta Doğu'ya barış getirmek olmadığı vurgulandı. Analizde, ABD Başkanı Donald Trump'ın tek taraflı barış planının birçok amacının olduğu, fakat İsrail-Filistin meselesine çözüm bulmanın bu amaçlar arasında yer almadığının altı çizildi.

Yorumlar (0)