Amerikalılar, İran konusuna ne diyor?

Amerika'da Süleymani'nin öldürülmesinden sonra, İran'ın ABD üslerini vurmasından önce geniş çaplı bir anket yapıldı. Amerikan halkının yüzde 71'i, böyle giderse İran ile birkaç sene içinde savaş çıkabileceğine inanırken, yüzde 53'ü ABD Başkanı Donald Trump'ın İran politikasını onaylamıyor.

DÜNYA 09.01.2020, 06:04 09.01.2020, 12:52
Amerikalılar, İran konusuna ne diyor?

Amerikalıların yüzde 71'i Amerika Birleşik Devletleri (ABD)'nin bir kaç sene içinde İran ile savaşa girmesinin muhtemel olduğunu düşünüyor.

Amerika Birleşik Devletleri'nin (ABD) İran Devrim Muhafızları Ordusu Kudüs Gücü Komutanı General Kasım Süleymani'yi geçen hafta öldürmesinin ardından Reuters/Ipsos tarafından yapılan anketten çarpıcı sonuçlar çıktı.

ABD-İran savaşı çıkar mı?

Anket sonuçlarına göre, Amerikalıların yaklaşık dörtte üçü ABD-İran arasındaki gerilimin savaşa dönüşebileceğine inanıyor.

Ankete katılan her 10 Cumhuriyetçi Parti destekçisinden 7'si savaşın muhtemel olduğuna inanırken, Demokrat Parti destekçilerinin yüzde 77'si de ABD-İran savaşı konusunda aynı görüşü taşıyor.

Amerikalıların yüzde 17'si savaş ihtimaline inanmadığını düşünürken, yüzde 5'i savaş olasılığına ''hiç olası değil'' cevabını verdi. Amerika ile İran arasında savaş çıkmayacağını düşünenlerin toplam yüzdesi 22 olarak ortaya çıktı. 

Donald Trump'ın İran politikası

Amerikan halkını temsilen ankete katılan örneklem grubun yüzde 53'ü ise Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Donald Trump'ın İran politikasını onaylamıyor.

İran tehdit mi?

Her 10 kişiden 4'ü İran'ın Amerika Birleşik Devletleri (ABD) için büyük bir tehdit oluşturduğunu ifade ederken, yüzde 4'ü ise İran'ı tehdit olarak görmediklerini belirtiyor.

Anket saldırıdan önce yapıldı

Anket, 3-6 Ocak tarihleri arasında yani İran'ın Irak'taki ABD üslerine saldırısından önce, Amerika'nın İranlı General Kasım Süleymani'yi öldürmesinden sonra yapıldı.

Anketten önce ve sonra neler olmuştu?

Amerika Birleşik Devletleri'nin (ABD) İran Devrim Muhafızları Ordusu Kudüs Gücü Komutanı General Kasım Süleymani'yi geçen hafta öldürmesinin ardından İran Devrim Muhafızları Ordusu, dün gece saatlerinde Amerika'nın Irak'taki Ayn el-Esed Hava Üssü'nü onlarca balistik füzeyle vurduğunu duyurmuştu. İran devlet televizyonu 15 füze fırlatıldığını ve saldırıda en az 80 Amerikan askerinin öldüğünü iddia etmiş, ABD, Irak ve IKBY'den ayrı zamanlarda yapılan açıklamalarda can kayıplarının olmadığı belirtilmişti.

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) ise Irak'ın Enbar vilayetinde yer alan Ayn el-Esed ve Erbil ilinde bulunan Amerikan üslerine 12'den fazla balistik füzeyle saldırı düzenlendiğini doğrulamıştı.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Donald Trump ise yaptığı açıklamada İran'ın dünkü füze saldırılarında herhangi bir Amerikan ya da Irak askerinin ölmediğini ileri sürerek, "İran şu aşamada durulmuş görünüyor. Bu da tüm taraflar ve dünya için iyi bir şey." demişti.

Yorumlar (0)