Amerika'da "canlı makine" geliştirildi

Afrika pençeli kurbağalardan alınan kök hücrelerle dünyanın ilk "canlı makinesi" Amerikalı araştırmacılar tarafından geliştirildi.

DÜNYA 14.01.2020, 16:40 14.01.2020, 16:44
Amerika'da "canlı makine" geliştirildi

Bilim insanları, kurbağa kök hücresinden kendi kendine hareket edebilen, bir milimetreden daha küçük boyutta robotlar geliştirdi.

Dünyada bir ilk olan yeni bir yaşam formu olduğu ifade edilen "Xenobot" isimli robotlar, yaralarını iyileştirebiliyorlar ve canlı organizmalar gibi ömürleri bittiğinde ölüyorlar.

Bu robotların geliştirilmesiyle tıkanan damarların açılması, okyanusların mikro plastiklerden temizlenmesi veya zehirli maddelerin bulunarak ortadan kaldırılması gibi alanlarda kullanılabilmesi amaçlanıyor.

Canlı organizmalar ama programlanabiliyorlar

İngiliz Guardian gazetesinde yer alan habere göre, Massachusetts Tufts Üniversitesi Allen Keşif Merkezi'nin Direktörü Michael Levin, geliştirilen bu "canlı makineler" için "Bunlar, canlı programlanabilir organizmalar." tanımlamasını yaptı.

Robot bilimciler, geliştirdikleri robotların güçlü ve dayanıklı olması adına genellikle üretim aşamasında metal ve plastik kullanmayı seçiyor. Fakat Levin ve ekibi robotlarını geliştirirken biyolojik dokular kullandı.

10 güne kadar yaşıyorlar

Yapılan çalışmanın sonuçları bilim dergisi olan "Proceedings of the National Academy of Sciences"ta yayımlandı.

Çalışma esnasında kurbağa hücreleri, canlı kalabilmeleri adına bir su kabına yerleştirildi. Tasarımlar, cımbız ve yakıcı aletlerle yapıldı. Bazı hücreler düz bir çizgide hareket ederken bazıları daireler çizdi veya diğer hücrelerin arasına katıldı.

Michael Levin, Afrika pençeli kurbağası Xenopus laevis'ten ilham alınarak Xenobot olarak adlandırdıkları robotlar için "Bunlar henüz çok küçük. Nihai hedefimiz daha büyüklerini yapmak." diye konuştu.

"Karada yaşayanlar da geliştirilebilir"

İlerleyen dönemlerde bu robotlara damarlar, sinir sistemleri ve algılayıcı hücrelerle görme yetisi gibi farklı sistem ve becerilerin eklenebileceğini söyleyen Levin, memelilerden alınacak kök hücrelerle karada yaşayan robotlar geliştirmenin de mümkün olduğunu ifade etti.

"Bunu tartışabiliriz"

Vermont Üniversitesi'nde doktora öğrenimi gören Sam Kriegman, bu robotların ilerleyen süreçte sinir sistemi ve algı yeteneği olan versiyonlarının da geliştirilmesi ihtimalinin bazı etik sorunlar doğurduğunu söyleyerek, "Bu deneyler, halka açık olarak yapılıyor. Toplumda bunu tartışabiliriz ve karar vericiler en uygun adımı atabilir." diye konuştu.

Xenobot'ların insanlığa bir tehdit oluşturması konusunda endişesi olmadığını belirten Kreigman, "Videoyu izledikten sonra bu şeylerin dünyayı ele geçirmesinden korkmak zor." ifadelerini kaydetti.

Yorumlar (0)