Amcasının aşkı seçmesi, O’na tahtı verdi: Kraliçe Elizabeth, 96 yaşında

İngiltere Kraliçesi II. Elizabeth bugün 96’ncı yaşını kutluyor. 21 Nisan 1926 tarihinde dünyaya gelen II. Elizabeth, yeni yaşını ailesiyle, sakin bir yemekle kutlayacak.

DÜNYA 21.04.2022, 14:43
Amcasının aşkı seçmesi, O’na tahtı verdi: Kraliçe Elizabeth, 96 yaşında

21 Nisan 1926 tarihinde dünyaya gelen II. Elizabeth, 96’ncı yaşını kutluyor. Dünya Savaşı’na katılan, at binmeyi ve silah kullanmayı seven, diplomatik ilişkileri ve yönetimiyle her daim isminden söz ettirmeyi başaran Kraliçe II. Elizabeth, tam 70 senedir İngiltere’yi yönetiyor. Bugün sakin şekilde, aile arasında yenecek olan yemekle yeni yaşını kutlayacağı bildirilen Kraliçe II. Elizabeth için asıl kutlama 2 Haziran 2022 tarihinde yapılacak. “Trooping The Colour” ismi verilen etkinlikteki kutlama oldukça görkemli olacak. 



Dünyanın en uzun süre tahtta kalan monarşi üyesi

Dünyada en uzun süre tahtta kalan monarşi üyesi olan Kraliçe II. Elizabeth’in hayatı defalarca film ve belgesellere de konu oldu. Amcası Kral VIII. Edward’ın tahtı bırakarak biricik aşkı Wallis Simpson’u seçmesiyle krallığın babasına geçtiği II. Elizabeth, babasının ölümünün ardından da en büyük çocuk olarak tahta oturdu.  Tam ismi “Elizabeth Alexandra Mary” olan II. Elizabeth, 21 Nisan 1926 tarihinde dünyaya geldi. Amcası VIII. Edward ise 11 Aralık 1936 tarihinde yani II. Elizabeth henüz 10 yaşındayken tahtı kardeşi George’a bıraktı. 10 yaşında ülkenin varisi haline gelen II. Elizabeth, daha o yaşta tahta uygun olarak yetiştirilmeye başlandı.



Kraliçe olmak için özel eğitim aldı

Amcasının taht yerine aşkı seçmesiyle birlikte babası kral olan II. Elizabeth, o dönemde ailesiyle Kensington Sarayı’ndan Buckingham Sarayı’na taşındı. Bu sürede özel eğitim görmeye başlayan Elizabeth, Eton College’in rektörü Henry Marten’in öğrencisi olarak anayasa tarihi hakkında dersler almaya başladı. Dadısıyla konuşabilmek için Fransızca öğrenmek zorunda kalan Elizabeth, bir süre kendi yaşıtlarıyla iletişime geçmedi. Ancak bu iletişimin sırası geldiğinde Eton College’in öğrencisi oldu. Elizabeth’in babasının tahta geçmesinden yalnızca kısa süre sonra II. Dünya Savaşı çıktı. 



II. Dünya Savaşı sonrasında evlendi

II. Dünya Savaşı sırasında Londra da bombalanmaya başladı. Deneyimli politikacı Rab Hailsham bu dönemde II. Elizabeth ile kız kardeşi Margaret’ın Kanada’ya götürülerek korunmasını teklif etti. Ancak Ana Kraliçe yani I. Elizabeth ne kızlarını Kanada’ya gönderdi ne de kendisi gitti. Ana Kraliçe’nin eşinin yanında kalmak istemesiyle birlikte II. Elizabeth de Margaret da İskoçya’daki Balmoral Şatosu’na taşındı ve burada güvende kaldılar. Savaşın son bulmasının ardından, 9 Kasım 1947 tarihinde ise görkemli bir törenle, Philip Mountbatten ile nişanlandı. Eski Danimarka ve Yunanistan Prensi olan, Kraliyet Deniz Kuvvetleri Teğmeni Philip Mountbatten ile Prenses Elizabeth, takvimler 20 Kasım 1947’yi gösterdiğinde evlendiler.



Mountbatten, düğün öncesinde terfi etti

Prenses Elizabeth’in babası Kral XI. George, düğünden hemen önce Philip Mountbatten’ın Greenwich Baronu, Merioneth Kontu ve Edinburgh Dükü olduğunu açıkladı. Takvimler 6 Şubat 1952’yi gösterdiğinde Prenses Elizabeth ve Prens Philip Kenya gezisinde iken Kral XI. George’un öldüğü haberi geldi. Gezisini yarıda keserek ülkeye dönen Elizabeth, parlamento açılışındaki ilk konuşmasını 4 Kasım 1952 itibarıyla gerçekleştirdi. 1953 senesinde ise tüm televizyon kanallarında yayınlanan görkemli bir törenle taç giydi. İlk kez bir taç giyme töreni televizyonda yayınlanmış oldu. 



1992 senesi Kraliçe için oldukça ağır geçti

Kraliyet hayatı çalkantılarla dolu geçen Kraliçe II. Elizabeth’in en kötü senesi 1992 olarak biliniyor. Çocukları Prenses Anne, Prens Andrew ve Prens Charles’ın boşanma süreçleri, kraliyetteki söylentiler, değişen dünya düzeni gibi konularda zorluklar çektiği görülen II. Elizabeth, Windsor Sarayı’nda çıkan devasa yangınla adeta yıkıldı. Bu yangın, saraydaki büyük bir bölümü yok etti. Ardından dedikoduların, boşanma sürecinin ve saray tadilatının son bulmasıyla birlikte II. Elizabeth de yeniden rahata ermiş oldu. 

Yorumlar (0)