Amazon yerlileri saldırı altında!

Amazon Watch İcra Direktörü Salazar-Lopez, "Amazon yerlileri tarihin en ağır saldırısı altında" dedi.

DÜNYA 30.06.2019, 15:41
Amazon yerlileri saldırı altında!

Amazon Watch İcra Direktörü Salazar-Lopez, bölge hükümetleri ve kar elde etmeyi önceleyen şirketlerin, Amazon ormanlarını ve yerli halkı tarihin en kötü saldırılarına maruz bıraktığını açıkladı.

Dünyada biyoçeşitlilik açısından büyük öneme sahip Amazon bölgesinde, doğal yaşamın ve bu yaşamın parçası yerlilerin, "tarihin en kötü saldırısıyla" karşı karşıya olduğu ifade ediliyor.

Kar amacı gütmeyen yardım örgütü Amazon Watch'un İcra Direktörü Leila Salazar-Lopez, Anadolu Ajansı (AA) muhabirine yaptığı açıklamada, "Bölge hükümetleri ve kar elde etmeyi önceleyen şirketler tarafından Amazon ormanları ve yerli halkı, hakları ve çevre açısından "tarihin en kötü saldırılarına" maruz bırakılıyor. Bu ise ekosisteme büyük zarar veriyor." dedi.

Amazon Watch'un İcra Direktörü Leila Salazar-Lopez, "Amazon'dan Arktik'e kadar kirli endüstriyel gelişme ve insanların açgözlülüğü hassas ekosistemi tahrip ediyor, toprağa bağlı topluluklara zarar veriyor." ifadelerini kullandı.

Amazon yerlileri ve yağmur ormanları arasındaki bağa dikkatleri çeken Amazon Watch'un İcra Direktörü Leila Salazar-Lopez, Amazon'un binlerce yıldır 8 Güney Amerika ülkesinden en az 400 farklı yerli topluluğa ev sahipliği yaptığının altını çizerek, bu bağın bölgenin zengin biyoçeşitliliğini koruduğunu dile getirdi.

Amazon Watch'un İcra Direktörü Leila Salazar-Lopez, Amazon yerlilerinin haklarını savunmanın yalnızca "ahlaki bir zorunluluk" değil aynı zamandaiklim dengesini sağlayan Amazon bölgesini ve iklimi korumanın en etkili yolu" olduğuna vurgu yaptı.

Amazon Watch'un İcra Direktörü Leila Salazar-Lopez ayrıca, bunu ormanların karbon depolama kapasitelerinin arttırırken, karbondioksit emisyonunu ve ormansızlaşmayı azaltacak en etkili strateji olarak değerlendirdi.

Brezilya Devlet Başkanı Jair Bolsonaro'nun sosyo-çevre politikalarının da yağmur ormanlarına zarar verdiğini dile getiren Amazon Watch'un İcra Direktörü Leila Salazar-Lopez, Bolsonaro hükümetinin, göreve başladığından bu yana Amazon'un ekolojik bütünlüğünü ve bölge insanının esenliğini korumak için asli sosyo çevresel standartlara darbe indirdiğini sözlerine ekledi.

Yorumlar (0)