Amazon Yağmur Ormanları için korkutan rapor: Yok oluyor

Dünyanın oksijen ihtiyacının yüzde 20 sini sağlayan Amazon ormanlarında yapılan araştırmaya göre, 2022 yılında bölgenin büyük bir oranda ormansızlaştığı belirlendi.

DÜNYA 20.01.2023, 16:40
Amazon Yağmur Ormanları için korkutan rapor: Yok oluyor

Brezilya'da yer alan Amazon ormanlarında geçtiğimiz sene günlük olarak 3 bin futbol sahası büyüklüğünde bölgenin ormansızlaştığı aktarıldı.

3 bin futbol sahası büyüklüğünde

Amazon İnsan ve Çevre Enstitüsü tarafından gerçekleştirilen araştırmada, Amazon'da meydana gelen ormansızlaşmanın 2022 yılında daha da yükseldiği belirtildi. Açıklamada, geçtiğimiz sene günlük ortalama 3 bin futbol sahası kadar ormanlık bölgede ağaçların kesilmesi sonucu alanlarda açıklık meydana geldiği kaydedildi.

Aralık 2022 gününe kadar toplamda 287 kilometrekarelik ormanlık bölgenin yok edildiğine değinilen açıklamada, söz konusu rakamın Aralık 2021 tarihine kıyasla yüzde 105 daha fazla bölgeye denk geldiği aktarıldı.

Dünyanın akciğerleri Amazon Yağmur Ormanları

Yeryüzünde ihtiyaç duyulan oksijenin yüzde 20'sini veren, "Dünyanın akciğerleri" şeklinde isimlendirilen Amazon Yağmur Ormanları, senede 1 milyar tondan çok atmosferik karbonun salımının önüne geçiyor.

Dünyada yer alan bitki ve hayvan çeşitlerinin yüzde 10'una ev sahipliği yapan Amazonlar, sekiz farklı Güney Amerika ülkesinde hayatını sürdüren 400'den fazla yerli kabileyi de barındırıyor.

Yorumlar (0)