Amazon ve Walmart'a rakip

Ekonomik refahın artması, internet ve akıllı telefon kullanımının yaygınlaşması, Hindistan'da dev firmalar arasında rekabeti kızıştıracağa benziyor.

DÜNYA 10.09.2019, 11:53 10.09.2019, 12:19
Amazon ve Walmart'a rakip

Mukesh Ambani, kurduğu enerji ve telekomünikasyon firmasıyla Asya'daki en, dünyadaki 19. zengin iş adamı. Fakat Ambani'nin bir sonraki hamlesi onu dünya çapındaki dev firmalar ile mücadeye zorlayacak gibi gözüküyor. Çünkü Ambani, yüz milyonlarca Hintli online alışverişe başlarken e-ticarete hâkim olma mücadelesinde Amazon ve Walmart ile çarpışma rotasına girecek.

Dünyaca ünlü denetim ve danışmanlık firması Deloitte tarafından yayınlanan bir rapora göre, Hindistan'da dijital alımlar hızla artıyor ve önümüzdeki yedi yıl içinde bu rakam 200 milyar doları bulabilir. Alibaba gibi önemli oluşumların e-ticaret pazarını yönlendirdiği Çin'in aksine, Hindistan'daki çevrimiçi alışverişin geleceği belirsizliğini hâlen koruyor. Gözlerin çevrildiği isim ise Mukesh Ambani. Ambani'nin sahip olduğu Reliance Industries isimli şirket, Hintli tüketicilere odaklanan Hindistan’ın en büyük şirketi unvanına sahip. Üç yıl önce Ambani Hindistan'da büyük ses getiren bir telekom ağı kurdu. İndirimli ve veri ağırlıklı planları ile Hindistan genelinde devrim yaratan Reliance firması sektörde daha büyük adımlar atacak gibi gözüküyor.

Küçük esnaf da e-ticarette var olacak

Ambani, telekomünikasyon sektöründe kazandığı başarıya benzer bir etkiyi e-ticarette de yaratmayı umuyor. Reliance, geçtiğimiz ay yatırımcılara, ülkenin perakende pazarının yaklaşık yüzde 90'ını oluşturan milyonlarca bireysel tüccarı ve küçük çaplı mağazayı “tamamen” dönüştürmeyi hedeflediğini ifade etti. En küçük mahalle dükkânını bile “geleceğe hazır dijital bir mağaza” hâline getirme sözü verdi. Düzenlenen basın toplantısında ise bir Reliance sözcüsü, firmanın e-ticaret stratejisi hakkındaki sorulara cevap vermeyi reddetti. Bu yönüyle Reliance, izleyeceği yöntem konusunda merak uyandırmaya devam ediyor.

Ortalık kızışacak

Henüz şirket yetkilileri tarafından doğrulanmasa da, Reliance'ın, Hintlilerin ulusal festivali olan Diwali zamanında e-ticaret sektörüne gireceği söylentileri yaygın durumda. Buna rağmen şirket, bu yılın ilerleyen zamanlarında herhangi bir lansmanın planlanıp planlamadığını söylemeyi reddetti. Gelişmeleri ise Amazon ve Walmart yakından takip ediyor. Analistler, 1.3 milyardan fazla insana ev sahipliği yapan Hindistan'ın her iki firma için de çok önemli bir pazar olduğunu söylüyorlar. Hindistan'daki ekonomik refahın artması, internet ve akıllı telefon kullanımının yaygınlaşması sebebiyle geniş çaplı bir e-ticaret sektörü başlamak üzere. Geçtiğimiz yıl, Walmart Hindistan'ın önde gelen firmalarından Flipkart'ı 16 milyar dolara satın alarak şimdiye kadarki en büyük yatırımını yapmıştı. Öte yandan Amazon da, Hindistan'daki operasyonlarına 5 milyar dolardan fazla para harcamış ve kısa bir süre önce Hindistan’ın en büyük perakendecilerinden olan Future Retail’den küçük bir hisse satın alma anlaşması yapmıştı.

Reliance avantajlı

Amazon ve Walmart Hindistan'daki pazarın büyüklüğünün farkında ve ortada herkese yetecek kadar büyük bir pasta olduğunu düşünüyorlar. Buna karşılık Hindistan'ın ünlü danışmanlık şirketlerinden Edelweiss Group'ta analiz görevini üstlenen Abneesh Roy bu iki devin Reliance'ı ciddiye alması gerektiğini vurguluyor. Roy'a göre Reliance'ın avantajı Hintli müşterilerin isteklerini bilmesi, Hint pazarına ve Hint hukuk sistemine hâkim olması.

Hindistan Başbakanı Narendra Modi de yabancı şirketlerin ülkenin e-ticaretine hükmetmesini istemiyor. Bu yılın başlarında Amazon'un Hindistan'daki işlerini düzenleme yoluna giden ani bir kural değişikliği ile dijital ekonomiye egemen olan diğer şirketlere de bir anlamda uyarı notu verdi.

Tüm bunlara ek olarak yakın dönemde, Reliance, Amazon ve Walmart'ın yavaşlayan bir Hint ekonomisiyle mücadele etmesi gerekiyor. Ancak Reliance'ın uzun vadede önemli varlıkları olduğu su götürmez bir gerçek. Hâlihazırda sahip olduğu giyim mağazaları, marketler zinciri ve benzin istasyonları ile büyük bir perakendeci olan Reliance, şu an 340 milyondan fazla müşterisi olan kendi telekom ağına da sahip. Aynı zamanda birçok televizyon kanalını elinde bulunduran şirket uzun vadede yerini sağlamlaştıracak gibi gözüküyor.

Yorumlar (0)