Almazbek Atambayev gözaltına alındı

Kırgızistan'da eski Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev'in evine ikinci operasyon düzenlendi. Almazbek Atambayev gözaltına alındı.

DÜNYA 08.08.2019, 17:24 08.08.2019, 19:15
Almazbek Atambayev gözaltına alındı

Kırgız güvenlik güçleri tarafından Kırgızistan'da düzenlenen ikinci operasyonda Kırgızistan eski Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev gözaltına alındı.

Kırgız güvenlik güçleri, öğle saatlerinde eski Kırgızistan Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev'i gözaltına almak için başkent Bişkek'in güneyinde yer alan Çuy bölgesine bağlı Koy-Taş köyündeki evine gelerek olağanüstü güvenlik önlemleri aldı.

Görgü tanıklarının aktardığı bilgilere göre, dün gece rehin alınan 6 güvenlik görevlisi serbest bırakıldı ve güvenlik güçleri ses bombası kullanarak Almazbek Atambayev'in evinin bulunduğu araziye girdi.

Sosyal medyadaki paylaşımlarda, operasyon öncesinde eski Kırgızistan Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev'in evinin yer aldığı arazide aralarında çok sayıda kadının yer aldığı yüzlerce destekçisinin güvenlik güçlerine direndiği görülüyor.

Polis, operasyonun başlamasıyla Koy-Taş köyü mevkisine giden yolların tamamını kapatarak eski Kırgızistan Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev'in evinin yer aldığı bölgeye yaya ve araç girişine engel oldu.

Cep telefonu ve internet sinyallerinin de kesildiği ve tüm hatların iptal edildiği bölgede, eski Kırgızistan Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev'e destek için evine gitmek isteyen Kırgız vatandaşlarla polisler arasında arbede yaşandı.

Eski Kırgızistan Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev operasyonda güvenlik güçleri tarafından gözaltına alındı.

Cumhurbaşkanı Sooronbay Ceenbekov: Bu iki kişinin tartışması değildi

Diğer taraftan Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sooronbay Ceenbekov, Kırgızistan Meclis Başkanı Dastanbek Cumabekov'un başkanlığında olağanüstü toplanan genel kurula hitap etti.

Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sooronbay Ceenbekov, eski Kırgızistan Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev ile kişisel sorun yaşadığı yönündeki eleştirilere dair, "Bu iki kişinin tartışması değildir. Bu kişisel çıkarlarını devletin çıkarları üzerine koyan özel bir irade ile hukuk mücadelesidir." ifadelerini kullandı.

Bir güvenlik görevlisi öldü, emniyet müdürü ise komada!

Eski Kırgızistan Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev ve destekçilerinin, güvenlik güçlerine sert şekilde karşılık verdiği operasyonda bir güvenlik görevlisi hayatını kaybetmiş, bölge emniyet müdürü ise başından aldığı sert darbeyle komaya girmişti.

Eski Kırgızistan Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev'in evinde 1,5 aydır nöbet tutan destekçileriyle güvenlik güçleri arasında çıkan arbedede ise 25'i güvenlik görevlisi 45 kişi çeşitli yerlerinden yaralanmıştı.

Atambayev'in dokunulmazlığı 27 Haziran'da kaldırılmıştı

Eski Kırgızistan Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev'in dokunulmazlığı Kırgızistan Meclisi tarafından 27 Haziran tarihinde kaldırılmıştı.

Kırgızistan Millî Güvenlik Devlet Komitesi özel harekat ekibi, mafya lideri Aziz Batukayev'in 2013 yılında kanun dışı olarak serbest bırakılmasıyla ilgili süren soruşturma kapsamında tanık sıfatıyla ifadesine başvurmak için eski Kırgızistan Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev'in evine dün akşam saatlerinde operasyon düzenlemişti.

Kırgızistan güvenlik güçleri, sabaha karşı operasyonu yarıda keserek bölgeden uzaklaşmıştı.

Eski Kırgızistan Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev, Kırgızistan'ı 2011-2017 seneleri arasında yönetmişti.

Yorumlar (0)