Almanya’nın başbakan adayından Türkiye açıklaması

Kendi ülkesi Almanya’da Türklerin Armin'i lakabıyla tanınan, gelecek dönem başbakan adayı Armin Laschet, Almanya ile Türkiye arasındaki ilişkilerin daha iyi noktalara getirilmesi için çalışmalar yürüteceğini açıkladı

DÜNYA 21.09.2021, 10:54
Almanya’nın başbakan adayından Türkiye açıklaması

Hristiyan Demokrat Birlik Partisi (CDU) Genel Başkanlığı görevini yürütmekte olan Armin Laschet, seçim çalışmaları ve Türkiye-Almanya ilişkileri konusunda önemli açıklamalar yaptı.

Armin Laschet yaptığı açıklamada; Türkiye'nin NATO üyesi olarak ve Avrupa ile birçok alanda yaptığı önemli ve stratejik iş birlikleri bakımından ne kadar önemli bir ülke olduğunu bildiğini vurguladı.
 

“İlişkileri iyileştireceğiz”

İktidara gelmeyi hedefleyen ve bu konuda çalışmalarını son hızla yürüten başbakan adayı Laschet, "Bir Türkiye dostu olarak, şansölye olduğumda ilişkilerin yeniden çok daha iyi olmasını umuyorum. Bunun için çalışmamız lazım" değerlendirmesini yaptı.

Laschet, dış politikanın daima gündeminde çok önemli bir rol oynadığına işaret ederek "Diğer başbakan adaylarıyla gerçekleştirilen canlı yayınlarda ve yürütülen seçim kampanyasında dış politika, Avrupa politikası ve güvenlik politikasına ilişkin hiçbir basın mensubunun tek bir soru bile yöneltmemesinden dolayı da üzüldüm açıkçası" şeklinde konuştu.
 

"Ekonomik büyümeye dönmeliyiz”

Başbakan seçilmesi halinde ağırlık vereceği başlıca üç önemli konunun ne olacağına ilişkin soruya Laschet, "En önemlisi pandemiden sonra ekonomik büyümeye geri dönmemiz. İkincisi ülkenin modernleşmesini daha da ilerletmek. Dijitalleşmede, yenilikçi girişimlerin kurulmasında çaba sarf etmeliyiz. Bunlara enerji dönüşümünü başarmada, iklim değişikliğiyle mücadelede çok fazla ihtiyacımız var. Ayrıca dünya istikrarına katkıda bulunmak yapacaklarımızdan bazıları." cevabını verdi.

Laschet, özellikle de Türk göçmenlerin büyük potansiyelinin bulunduğunu gözlemlediğini, bunu Alman toplumunun da görmesini istediğini ifade ederek, bu potansiyelleri kullanarak ayrımcılığı azaltmak ve çeşitliliği yaşatmak gerektiği konusunda fikrini belirtti.

Merkel dönemi 26 Eylül’de kapanıyor

Almanya'da, 26 Eylül tarihinde yapılacak genel seçimlerle beraber 16 yıllık Angela Merkel dönemi bitecek. Pazar günkü seçimlerde Hristiyan Birlik (CDU/CSU) partilerinin başbakan adayı ve Hristiyan Demokrat Birlik Partisi (CDU) Genel Başkanı olan Armin Laschet, Sosyal Demokrat Parti'nin (SPD) başbakan adayı ve Maliye Bakanı Olaf Scholz ile Yeşiller Partisi'nin başbakan adayı ve partinin Eş Başkanı Annalena Baerbock Merkel'in koltuğuna oturmak için ter dökecek.

Armin Laschet kimdir?

60 yaşında olan Armin Laschet 2005-2010 döneminde Kuzey Ren-Vestfalya'da Aile, Kadın ve Uyum Bakanlığını başarıyla yaptı. Bu görev kapsamında eyalette yaşayan Türklerle sıcak ilişkiler kuran Laschet, Türk-Alman dostluğuna önemli katkılarda bulundu. Üç çocuk babası olan Laschet, 2017'de yaklaşık 18 milyon nüfuslu Kuzey-Ren Vestfalya eyaletinin başbakanlığı görevini üstlendi. Uzlaşmacı yönüyle bilinen Laschet'in şansölye olması durumunda Başbakan Merkel'in yürüttüğü siyasetin anlayışını devam ettirmesi bekleniyor. Yeni dönemde vergilerin yükseltilmeyeceği vaadinde bulunan Laschet, güvenlik, iklimin korunması ve aile politikaları ile vatandaşlarından oy almaya çalışacak.

Yorumlar (0)