Almanya’da darbe girişimi: Terör örgütüne üyelikten yargılanacaklar

Almanya'da darbe yapma düşüncesinde olan, devlet düzenini değiştirmeyi planlayan ve çalışma sağlayan Alman yönetimini tanımayarak kendilerini Alman İmparatorluğu Vatandaşı (Reichsbürger) şeklinde gösteren grup, terör örgütüne üye olmaktan yargılanacak.

DÜNYA 08.12.2022, 13:54
Almanya’da darbe girişimi: Terör örgütüne üyelikten yargılanacaklar

Federal Başsavcılık tarafından gerçekleştirilen soruşturma çerçevesinde gözaltına alınanlar içerisinde, yargıç olarak vazife başında olan ve aşırı sağcı Almanya İçin Alternatif Partili (AfD) eski Milletvekili Birgit Malsack-Winkemann ile grubun lideri olduğu ifade edilen iş insanı Heinrich XIII Prens Reuss da yer alıyor.

Sorguya alınanlar içerisinde eski askerler bulunuyor

Cumhuriyet tarihinde yapılan en büyük operasyonlardan bir tanesi şeklinde olarak değerlendirilen ve 3 binden çok güvenlik görevlisinin bulunduğu şafak baskını sırasında gözaltına alınarak sorgulananlar içerisinde, Alman güçlerinin özel kuvvetleri KSK çalışanları da içerisinde olmak üzere özel eğitimli muvazzaf ve eski askerler de bulunuyor.

Savcılık iddianamesinden ayrıntılar

Savcılık tarafından hazırlanan iddianame içerisinde şüpheliler, "Almanya'da bulunan mevcut devlet istikrarını değiştirmeye çalışarak, ana hatları ile yapılmış kendi hükümet sistemlerini getirmeyi kendilerine hedef olarak belirlemiş terör yapılanmasına üye kişiler" şeklinde değerlendirildi.

İddianame içerisinde, grup mensuplarının askeri araçlar kullanarak devlet yöneticilerine şiddet göstererek gerçekleştirmeyi düşündükleri faaliyetlere cinayet işlemeyi de ekledikleri belirtildi.

Savcılık iddianamesi içerisinde grup üyelerinin, ülkeyi bir “derin devletin idare ettiğine inandıkları ve mevcut Almanya sınırlarını tanımadıkları, yönetimin elde edilmesi ile beraber meydana getirilecek bir "askeri kolun" ana plana erişene kadar düzenin oluşturulmasında yer almasını düşündükleri ifade edildi. Öte yandan gruba üye olan kişilerin bu geçiş zamanında bazı ölümlerin yaşanacağını bildikleri fakat sistem değişikliklerinde bu durumların gerekli olduğunu düşündükleri belirtildi.

2021 Kasım ayından itibaren söz konusu grubun darbe hazırlıklarına hız verdiğinin ifade edildiği iddianame içerisinde, hazırlıklar içerisinde yönetim şeklinin oluşturulması, yeni üye alımı, atış eğitimi ve ekipman temini faaliyetlerinin yapıldığı aktarıldı.

İddianame içerisinde yeni oluşturulacak ve Heinrich XIII Prens Reuss'un idaresinde olan "Konsey"de yetkili pozisyonlara kimlerin geçeceği ayrıntılı biçimde yer aldı.

Öte yandan iddianamede, dernek mensuplarının oluşturdukları bir silahlı grupla beraber Alman Federal Meclisine girerek eylemde bulunacağına dair somut hazırlıklar sağladığına yönelik şüphelere de yer verildi.

Mevcut Alman yönetimini tanımayan ve kendilerini Alman İmparatorluğu Vatandaşı (Reichsbürger) şeklinde değerlendiren grup, terör örgütüne üye olmaktan yargılanacak.

Yorumlar (0)