Almanya, yeni cumhurbaşkanını seçti

Frank-Walter Steinmeier, Almanya’da seçimlerin ilk turunda 1425 oydan 1045’ini alarak yeniden cumhurbaşkanı kürsüsüne çıktı.  

DÜNYA 13.02.2022, 17:56 14.02.2022, 08:28
Almanya, yeni cumhurbaşkanını seçti

Almanya bugün, 17’nci dönem cumhurbaşkanlığı seçimlerine odaklanmış durumdaydı. Seçimde oy kullanacak Bundestag (Federal Meclis) üyesi 736 milletvekili ile 736 delegeden oluşan Federasyon Konseyi bugün Federal Meclis’in yanında yer alan Paul Löbe binasında bir araya geldi. Federal Meclis Başkanı Baerbel Bas liderliğinde gerçekleştirilen seçimin ilk turunda belirtilene göre salonda 1472 delege değil 1437 delege bulundu. Bu delegelerin kullandığı oylar arasında ise yalnızca 1425 oy geçerli sayıldı.   

Oyların çoğunluğunu alan Steinmeier oldu 

1425 geçerli oy içerisinde 1045 oy alan Frank-Walter Steinmeier, 17’nci dönem için cumhurbaşkanı seçildi. Steinmeier'e karşı aday olan Özgür Seçmenler adayı Stefanie Gebauer 58 oy, Sol Parti adayı Gerhard Trabert 96 oy, göçmen ve İslam karşıtı parti AfD’nin adayı Max Otte ise yalnızca 140 oy aldı. 86 delegenin ise oylamada çekimser davrandığı kaydedildi. 



Seçimde gündem yine koronavirüstü 

Seçimden önce konuşma gerçekleştiren Federal Meclis Başkanı Baerbel Bas, koronavirüs salgınından korunmak için seçimde olağanüstü tedbirlerin alındığını ve virüsün son dönemlerde hızlı şekilde yayıldığını aktarırken şunları da dile getirdi: “Artık hiçbir şey normal değil. Salgın özellikle zayıf ve hasta insanlar için oldukça büyük bir tehdit. Koronavirüs pandemisi, kutuplaşmalara yol açtı ve bu süre zarfında vatandaşların çoğunluğu da devlet kurumlarına olan güvenini kaybetti. Toplumumuzu birleştiren bağlar, pandemiyle birlikte yıkıldı. Buradan halkımıza seslenmek istiyorum: Tüm zorlu koşullara rağmen herkes daha cesur olmalıdır.” 

Ukrayna-Rusya krizi de konuşuldu 

Konuşması sırasında Rusya-Ukrayna krizine de değinen Baerbel Bas, “İki ülke arasındaki durum hem kısa sürede hem de hayal edilemeyecek şekilde ilerledi. Almanya dahil pek çok ülke, vatandaşlarına, Ukrayna’dan uzak durmaları hakkında çağrıda bulundu. Savaşı önlemek ve barışı her daim sağlamak için diplomasinin tüm imkanlarını kullanmalıyız. Unutulmamalıdır ki savaşların kazananı yoktur yalnızca kaybedenleri vardır.” ifadelerini kullandı. 



Özlem Türeci de oy kullananlar arasındaydı 

Delegelerin yanı sıra ülke çapında ünlü olan ve halkın güvenini kazanan isimler de cumhurbaşkanı seçimi için oy kullandı. Oy kullananlar arasında Angela Merkel, Milli Takım Teknik Direktörü Hansi Flick, Nobel Kimya Ödülü sahibi Benjamin List, Bayern Münihli Futbolcu Leon Goretzka, Astronot Alexander Gerst ve BioNTech şirketinin kurucularından olan Dr. Özlem Türeci de vardı. 

Yorumlar (0)