Almanya ve ABD, NATO bütçesinde uzlaştı

Almanya, NATO'ya ABD kadar katkı yapmayı kabul etti.

DÜNYA 28.11.2019, 12:50
Almanya ve ABD, NATO bütçesinde uzlaştı

NATO'nun İngiltere'nin başkenti Londra'da düzenlenen zirvesinde tartışılan İttifak harcamalarının dengeli paylaşımı konusunda İttifak'ın bazı üyeleri, paylaşımın yeniden düzenlenmesini kabul etti. Özellikle Almanya'nın son dönemde yoğun eleştirilere maruz bırakıldığı bu konuda Almanya'nın da kabul etmesi önemli bir işaret olarak algılandı.

Son dönemde Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un "beyin ölümünü yaşıyor" diyerek NATO'yu eleştirmesine sert tepkiler veren ancak yaptığı çok düşük katkı yüzünden yoğun bir şekilde eleştirilen Almanya, NATO için yaptığı harcamaları ABD'nin yaptığı katkıyla eşitleyecek.

ABD ve Almanya yüzde olarak eşitlenecek

Alman haber ajansı DPA'nın haberine göre ABD'nin ortak NATO harcamalarına katkısı 2021 yılından itibaren %22,1'den %16,35'de düşecek; Almanya ise NATO'ya mali katkısını %14,8'den %16,35'e çıkartacak. Yüzdesel dağılımda eşit yük paylaşımının sağlanmasını amaçlayan değişiklikle birlikte Almanya, NATO harcamalarına 33 milyon avro daha fazla kaynak ayıracak, ABD ise NATO harcamalarından 120 milyon avro kısacak.

NATO'nun şu anki verilerine göre Almanya, 47 milyar avroluk gayrisafi yurtiçi hasılasının %1,39'unu NATO'ya ayırıyor. ABD ise 660 milyar avroluk gayrisafi yurtiçi hasılasının %3,42'sini NATO'ya ayırmıştı. ABD, geçtiğimiz yıl 2 milyar 120 milyon avroluk NATO ortak bütçesine 470 milyon avro katkıda bulunurken Almanya 313 milyon avroluk bir katılım sağlamıştı.

Fransa karşı çıktı

NATO'nun varlığını sorgulayan ve "beyin ölümünü yaşıyor" diyebilecek kadar eleştirel davranan Fransa ise bütçe yükü dağılımı planını "hedefe ulaştırıcı değil" diyerek reddetti. Fransa, şu anda mali yükün dağılımından ziyade ABD-Avrupa ilişkileri ve Türkiye'nin NATO'daki konumu gibi konuların daha fazla önceliğe sahip olması gerektiği düşüncesinde.

NATO'nun ortak bütçesi, İttifak'ın Brüksel'de bulunan genel merkezi ve askeri karargahlarını besliyor. İttifak çapındaki ortak altyapı için de bu bütçeden kaynak sağlanıyor. NATO bütçesine ne kadar katkı yapılacağı, ülkelerin yıllık gayrisafi yurtiçi hasılasına göre hesaplanıyor.

NATO'nun büyük ölçüde uzlaştığı yeni mali modeli sayesinde ABD ve İttifak'ın geri kalanı arasında oluşan gerginliğin de yatışacağı umut ediliyor. ABD Başkanı Donald Trump, 2016'dan bu yana gerek NATO zirvelerinde gerek kendi konuşmaları esnasında en başta Almanya'yı hedef tahtasına oturtarak NATO müttefiklerinin ABD'yi İttifak içinde görmek istiyorlarsa 2024 yılına kadar gayrisafi yurtiçi hasılalarının yüzde 2’sini NATO'ya ayırmaları gerektiğini söylüyordu.

Yorumlar (0)