"Almanya ve ABD arasındaki mesafe, Avrupa'yı bölecek"

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, Almanya'nın ABD'den uzaklaşmasının tüm Avrupa'yı tehlikeye atacağını söyledi.

DÜNYA 07.11.2019, 16:06 07.11.2019, 16:45
"Almanya ve ABD arasındaki mesafe, Avrupa'yı bölecek"

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Berlin Duvarı'nın yıkılmasının 30. yıldönümü için gittiği Berlin'de gerilen NATO ilişkileri üzerinden Almanya ve Amerika hakkında da konuştu. Stoltenberg, birleşmiş bir Almanya ve Avrupa'nın; ABD'nin güvenlik taahhütleri olmadan mümkün olmadığını söyleyerek "Avrupa ve Kuzey Amerika arasına bir mesafe koymak sadece NATO'yu zayıflatmayacak, aynı zamanda Avrupa'nın da bölünmesine sebep olacaktır" diye konuştu.

Almanya ve ABD arasındaki ilişkiler ABD Başkanı Donald Trump'ın ülkesini çeşitli anlaşmalardan çekmesi yüzünden oldukça gerildi. ABD'nin anlaşmalardan çekilmesi, Avrupa Birliği (AB) dış politikasının yeniden şekillenmesi ve kıta güvenliğinde ABD'nin rolünü azaltma çabası olarak değerlendiriliyor.

ABD, Almanya'ya ağır eleştirilerde bulunmuştu

Geçtiğimiz Temmuz'da düzenlenen bir NATO zirvesi esnasında Trump'ın Almanya'yı enerji bağımlılığı yüzünden "Rus esiri" olarak nitelemesi, iki ülke arasındaki ilişkilere ağır bir darbe indirmişti. ABD'nin Almanya'da görev yapan diplomatlarından biri ise Ağustos ayında Almanya'nın savunma için yaptığı düşük harcamayı bir "hakaret" olarak nitelemişti.

Almanya Dışişleri Bakanı Heiko maas, geçtiğimiz hafta sonu 26 Avrupa ülkesinde yayınlanan makalesinde, ABD'nin Sovyetler Birliği'nin çöküşündeki rolüne yer vermemesi, Amerikan tarafından büyük tepki çekmişti. Maas, Trump yönetimindeki ABD'nin "güvenilmezliğine" dem vurarak AB ülkelerinin kıta savunması konusunda bir araya gelerek "ayağa kalkması" gerektiğini savunuyor.


Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas

"Avrupa Birliği, Avrupa'yı savunamaz"

Avrupa'dan çekilmeye oldukça niyetli olduğunu defalarca dile getiren ABD'yi kıta savunmasında tutması ile büyük takdir toplayan NATO Genel Sekreteri Stoltenberg; AB'nin herhangi bir savunma girişiminin, dünyanın en büyük askeri gücü olan ABD'nin yerini dolduramayacağını söyledi ve "Avrupa Birliği, Avrupa'yı savunamaz" diye konuştu.

Stoltenberg, Avrupa ve ABD'ye Çin konusunda birlikte çalışma çağrısında bulundu. NATO Genel Sekreteri, Çin'in büyüyen askeri gücünü ve uluslararası anlaşmaları ihlâl edebilecek füze envanterini hatırlatarak birlikte tepki göstermenin daha iyi olacağını söyledi.

Yorumlar (0)