Almanya vatandaşı olup da oy kullanmasına izin verilmeyen başörtülü kadından özür dilendi 

Köln’de ikamet eden ve 26 Eylül’deki seçimlerde oy kullanmasına izin verilmeyen başörtülü Müslüman kadından özür dilendi.  

DÜNYA 29.09.2021, 15:48
Almanya vatandaşı olup da oy kullanmasına izin verilmeyen başörtülü kadından özür dilendi 

Almanya’da 26 Eylül tarihinde yapılan genel seçimlerde Köln kenti yakınlarındaki Bergheim’de bir sandık görevlisi, Almanya ikametli Müslüman bir kadının başörtülü olmasından dolayı oy kullanmasına engel olmuştu.  

6 numaralı sandık merkezi olan Astrid-Lindgren okulunda yaşanan olay sonrasında Müslüman kadının şikayeti üzerine belediye yetkilileri harekete geçti. Yetkililerin olaya müdahalesi ile kadın, oylama bitmeden oy kullanabildi. Bergheim Belediyesi basın bürosu ise yazılı bir açıklama yaparak olayı doğruladı. Seçim görevlisinin yüz maskesi ve başörtü takan kadına izin vermediği, kadının ise şikayette bulunduğunu doğrulayan belediye görevlileri, görevlilere, kadının oy kullanabilmesi yönünde talimatta bulundu. 



“Utanç verici bir olay” 

Bergheim şehir yönetimi, olayı “utanç verici” olarak nitelendirirken seçim kurulu ve sandık görevlileri adına yazılı olarak özür diledi. Yapılan ilk incelemelere göre olayda herhangi bir ırkçılık, yabancı düşmanlığı ya da İslamofobik davranış bulunmadığı bildirildi.  

Bergheim Belediye Başkanı Volker Miesseler, Müslüman kadın ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Başkan Miesseler, mağdur kadın ile bu hafta belediyede buluşacak ve tekrar ayrıntılı şekilde konuşacaklar. Başkan, yanlış bir karar verildiğini ve yaşanan bu şeyin asla kabul edilemeyeceğini ifade etti. 



Sandık görevlileri, daha yoğun eğitimlerden geçecek 

Miesseler'in imzası ile yayınlanan açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Oy hakkının özgürce kullanılması ve her koşulda korunması gerekir. Bu, yüksek demokratik bir hukuki varlıktır. Bergheim şehir yönetiminin ilk amacı, her vatandaşın oy kullanmasını sağlamak için mümkün olan her imkanı sağlamaktır. Bu sebeple önümüzdeki seçimlerde, seçim çalışanları ve sandık görevlilerin böyle bir olayın bir daha yaşanmaması adına daha yoğun eğitimler alacaklar. Bergheim'daki daha önce yapılan seçimlerde böyle bir durum yaşanmadığı gibi bundan sonra da yaşanmaması için çalışılacak.” 

Yorumlar (0)