Almanya tasarrufa gidiyor! Tedbirler açıklandı

Almanya İklimi Koruma ve Ekonomi Bakanı Robert Habeck, kış mevsimine kadar doğalgaz biriktirmek için gaz kullanımını düşüreceklerini, elektrik üretimi için kömür santrallarını faaliyete sokacaklarını açıkladı.

DÜNYA 20.06.2022, 10:20
Almanya tasarrufa gidiyor! Tedbirler açıklandı

Rusya'nın Avrupa'ya doğalgaz aktarımı, Kuzey Akım'daki miktarında da düşürülmesiyle azalmaya devam ediyor. Ülkelerde yaşanan bu duruma göre önlem almaya başladı. Bu ülkelerin başında ise Almanya geliyor. Almanya İklimi Koruma ve Ekonomi Bakanı Robert Habeck tarafından yapılan açıklamada, Almanya'nın gaz depolama tesislerinin tamamıyla doldurmaya yardımcı olmasına yönelik gaz tasarrufu için ek tedbirler alındığını duyurdu.

Rusya doğalgazı kesti, Almanya depolamaya başladı

Habeck, “Rusya’nın doğalgaz konusunda kesinti yapmaya devam devam edeceğine dair endişelerimiz devam ediyor. Bu yüzden elektrik üretebilmek için gaz tüketimine sınırlaması gerekli. Rusya'dan gelen arzdaki inişi yerine koyabilmek için doğalgaz depolama tesislerine önem verilmesi gerekiyor” şeklinde ifade etti.

Almanya, kömür santrallerine yöneldi

Edinilen bilgilere göre, Alman Yeşiller Partisi eski Eş Genel Başkanı olan Habeck, Almanya'nın kömür yakıtlı elektrik imalatından çıkma düşüncesine ve partisinin standartlarına ters düşmesine rağmen ülkenin elektrik üretimi için kömür kullanımını da fazlalaştırmak zorunda olacağına da dikkat çekti.

Habeck, "İstek üzerine kanunla alternatif bir gaz deposu oluşturacağız. Bu, doğruyu söylemek olmak gerekirse, bir geçiş dönemi için daha fazla kömürle üretim yapan elektrik santrali manasına geliyor" dedi.

“Kış zorlu geçecek”

Gaz piyasasında yaşananların son zamanlarda kötüleştiğini ve gaz depolama tesislerinin yüksek miktarlara da olsa doldurulabildiğine dikkat çeken Habeck, "Doğalgazda tedarik şu an için garanti gibi gözüküyor ancak durum ciddi bir boyutta. Bu sebeple gaz kullanımını düşürmek için önlemleri güçlendirmeye ve ek önlemler almayı sürdürüyoruz. Bu, gaz kullanımının daha da düşürülmesi ve depolama tesislerine daha fazla oranda gaz aktarılması gerektiği manasına geliyor. Diğer türlü kış mevsimi zorlu olacaktır” ifadesinde bulundu.

“Bu yaşananlar Putin’in rahat etme taktiği”

Habeck, Avrupa’da doğalgaz fiyatlarının artmasının Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in kendilerini rahatsız etme, bölme ve fiyatları yükseltme taktiği olduğunu öne sürerek, "Bu yapılanlara izin vermiyoruz. Dikkatli, eksiksiz ve kararlı bir şekilde bizde karşılığını veriyoruz” değerlendirmesinde bulundu.

Almanya vatandaşlarına doğalgazda sınırlama getirecek

Almanya İklimi Koruma ve Ekonomi Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre, Alman hükümeti elektrik üretimi için kömür kullanımını yükseltmenin yanı sıra vatandaşların tüketimine sınırlama koymayı ve sanayide daha az doğalgaz kullanılmasını sağlayacak bir mekanizmayı da sisteme sokmayı hedefliyor.

Doğalgaz dağıtıcısına ek kredi oluşturulacak

Alman hükümeti bunların yanı sıra, kış aylarında doğalgaz sıkıntısı oluşmaması için ülkede doğal gaz piyasası alan yöneticisi olan Trading Hub Europe için Alman Kalkınma Bankası'ndan (KFW) 15 milyar euro ek kredi limiti oluşturmayı planlıyor.

Depolama tesislerini yüzde 90’a çıkaracaklar

Diğer bir taraftan, Almanya'daki doğalgaz toplama tesislerinde doluluk oranı şu an için yüzde 57 düzeylerinde bulunurken, Alman hükümeti Kasım 2022 tarihine kadar bu miktarı yüzde 90'a çıkarmayı hedefliyor.

Almanya, Rus gazına ve petrolüne daha bağımlı

Almanya'nın sanayi alanındaki işleyişe devam edebilmesi ve konutları ısıtabilmesi için Rus doğalgazına ve petrolüne diğer Avrupa ülkelerinden daha fazla bağlı olduğu belirlenirken, ülke, Ukrayna-Rusya savaşı öncesinde ihtiyacı olan doğal gazın yüzde 55'ini, Rusya'dan alıyordu. Son dönemlerde ise bu oranı yüzde 35’e kadar indirdi.

Rus doğalgazından kopmak için zamana ihtiyaçları var

Almanya'da dairelerin takribi yarısı ağır sanayide elektrik üretmek için kullanılan doğalgazla ısınıyor.

Rusya'ya enerji bağımlılığını düşürmek için planlamalar gerçekleştiren Alman hükümeti, Rus doğalgazından tamamıyla kopmak için zamana ihtiyacı olduğunu belirtiyor. Hükümet, Batılı ülkelerin Moskova'ya karşı yaptırımların arkasında durmasına rağmen Rusya'dan gaz talebinin hemen durdurulmasına karşı bir tavır sergiliyor.

Yorumlar (0)