Almanya seçimlerinde Sosyal Demokrat Parti ipi göğüsledi

Dün gerçekleştirilen Almanya seçimlerinde Sosyal Demokrat Parti (SPD) kullanılan geçerli oyların yüzde 25,7'sini almayı başardı ve seçimlerden 1.parti olarak çıktı

DÜNYA 27.09.2021, 09:39
Almanya seçimlerinde Sosyal Demokrat Parti ipi göğüsledi

Federal Seçim Kurulu tarafından yapılan açıklamada; Almanya’da dün yapılan genel seçimlerin geçici sonuçları açıklandı. 20.Dönem Federal Meclis’i oluşturacak ilk seçim sonuçlarına göre; SPD partisi oyların yüzde 25,7’sini aldı. Maliye Bakanı Olaf Scholz’un başbakan adayı olarak gösteren parti son yapılan 2017 seçimlerine göre oy oranını da 5,2 artırdı. 2002’den bu yana ilk kez ülkede 1.parti olarak çıkan SPD, böylelikle görev süresi dün itibari ile sona eren şansölye Merkel’in partisi CDU’yu da geride bırakmış oldu.

Merkel’in partisinde tarihi düşüş

Hristiyan Demokrat Birlik Partisi (CDU) bu seçimlerde genel başkan Armin Laschet'i başbakan adayı gösterdi. Parti seçimde yüzde 24,1'lik oy oranıyla 2.sırada kendine yer buldu.

CDU ve Bavyera eyaletinde teşkilatlanan kardeş parti Hristiyan Sosyal Birlik Partisi'nden (CSU) oluşan CDU/CSU'nun elde ettiği oy oranı bir önceki seçimden bu yana 8,9 puan azaldı. Böylelikle CDU/CSU, İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra elde edilen en düşük oy oranını aldı.

Seçimde yarışan bir diğer parti olan ‘Yeşiller Partisi’ oy oranını 5,8 puan arttırarak 14,8’e çıkarttı. Bu oy oranı ile seçimlerde kendine üçüncü sırada yer bulan parti, kendi tarihinde genel seçimlerde aldığı en yüksek oy oranına da ulaşmış oldu.

Meclis yeniden şekillendi

Hür Demokrat Parti (FDP) yüzde 11,5 ile bu seçimlerden 4.parti olarak çıktı.

Göçmen ve İslam karşıtı söylemleriyle ön plana çıkan Almanya için Alternatif (AfD) partisi ise 2017’de yapılan seçimlere göre oylarında 2,3 puan düşüş yaşadı ve böylelikle 10,3 ile beşinci parti olabildi.

Sol Parti de seçimlerden hezimetle çıkan partilerden biri oldu. Sol Parti önceki seçimlere göre 4,3 puan oy kaybetti ve bu seçimlerde 4,9 ile kendine 6.sırada yer buldu. Parti, yüzde 5’lik seçim barajının altında kalsa da en az 3 bölgeden milletvekili çıkardığı için mecliste temsil edilmeye hak kazandı.

 Kamuoyuna yansıyan geçici resmi sonuçlara göre meclisteki milletvekili aşağıdaki şekilde gerçekleşti:

SPD 206, CDU/CSU 196, Yeşiller 118, FDP 92, AfD 83, Sol Parti 39.

Yorumlar (0)