Almanya'nın yeni başbakanı Olaf Scholz seçildi

Almanya Federal Meclisi'nde yapılan oylamada Maliye Bakanı ve Sosyal Demokrat Parti Milletvekili Olaf Scholz, ilk turda Almanya’nın yeni başbakanı seçildi.

DÜNYA 08.12.2021, 14:29 09.12.2021, 09:16
Almanya'nın yeni başbakanı Olaf Scholz seçildi

Almanya'da Maliye Bakanı ve Sosyal Demokrat Parti Milletvekili Olaf Scholz, Merkel’den boşalan başbakanlık koltuğuna oturan isim oldu.

Almanya’nın yeni Başbakanı Olaf Scholz

Federal Meclis Başkanı B.Bas başkanlığında bir araya gelen Federal Meclis’indeki gizli oylamada Scholz, oylamaya  ilk turda katılan 707 milletvekilinden toplamda 395'inin oyunu aldı.

Oylamada 303 "hayır" oyu verilirken, çekimser kalan milletvekili sayısı 6, geçersiz sayılan oy sayısı ise 3 olarak kayda geçti. 63 yaşında başbakan seçilen Scholz, Cumhurbaşkanlığı konutu Bellevue Sarayı'na giderek Cumhurbaşkanı Steinmeier’den atama belgesini teslim alacak ve yeniden Federal Meclis'e gelerek yemin edecek.

Olaf Scholz kimdir?

14 Haziran 1958’de dünyaya gelen Alman siyasetçi Olaf Scholz, Osnabrück'te doğdu.

İlk kez 1998’de Alman Parlamentosu Bundestag'a giren Scholz, 2011-2018 yılları arasında Hamburg Belediye Başkanlığı görevinde bulundu.

Almanya'da Sosyal Demokrat Parti'nin Şansölye adayı Scholz, monoton konuşmalar yapması ve konuşmalarına duygu katmadığı gerekçesiyle, 'Scholzomat' lakabıyla da biliniyordu. Aynı zamanda Olaf Scholz, iş hukuku alanında da uzman bir avukat.

2019 yılında genel başkanlık seçimini kaybeden Scholz, SDP içinde üst düzey görevler yaptı. 2018 yılından beri Maliye Bakanı ve Başbakan Yardımcısı olan Scholz, Alman ekonomi tarihindeki en ciddi ekonomik skandallardan Wirecard sebebiyle oldukça eleştiriye maruz kaldı. Firmanın bilançosunda bulunan 1,9 milyar euroya yakın paranın kaybolduğu iddiası gündeme bomba gibi oturdu. Scholz'un bakanlığına rapor aktaran Federal Mali Denetleme Kurumu ise söz konusu kayıptan habersizdi. Seçimlere bir hafta kala Scholz, Federal Meclis Maliye Komisyonu'nda yürütülen soruşturmaya ilişkin soruları cevapladı ve kara parayla mücadeleye ilişkin çalışmalarını savundu.

Pandemi sebebiyle Almanya’da problem yaşayan firmalara, mali ve kredi desteği sene sonuna kadar uzatma teklifini vaat etti. Scholz, Fransa ile beraber AB'nin 750 milyar euro değerindeki salgın kurtarma fonunun da mimarıydı. Kovid salgınıyla mücadelede üstlendiği rolü, ona ayrıca puan ve övgü kazandırdı.

Anketlerde en fazla sevilen sosyal demokrat politikacı olarak ön plana çıktığı için 2020 yılında başbakan adayı olarak gösterildi.

Anketlere göre Sosyal Demokrat Parti'nin adayı, Merkel'den sonra Almanya’da en çok güvenilen 2’nci siyasetçi olarak öne çıktı. Asgari saat ücretini Almanya’da 12 euroya çıkarma taahhüdü veren Scholz, ayrıca sosyal adalet açıklamalarıyla de dikkatleri çekti. İklimi koruma ve işçi haklarının güçlendirilmesi konusunda da ayrıca etkili tedbirleri alınmasını planlıyor.

Yorumlar (0)