Almanya ırkçı saldırıda hayatını kaybedenleri anıyor!

Almanya'da düzenlenen silahlı saldırıda ölen 10 kişi için anma töreni düzenlendi. Hanau'daki törene Almanya Cumhurbaşkanı Steinmeier da katıldı.

DÜNYA 21.02.2020, 11:51 21.02.2020, 11:58
Almanya ırkçı saldırıda hayatını kaybedenleri anıyor!

Almanya'nın Hanau kentinde düzenlenen ırkçı saldırı tüm ülkeyi derinden sarstı. Hayatını kaybeden 5'i Türk 10 kişi adına başkent Berlin dahil birçok yerde anma töreni düzenlendi.

Saldırının yaşandığı Hanau'da binlerce kişinin katıldığı bir tören düzenlenirken hayatını kaybedenler için saygı duruşunda bulunuldu, saldırının gerçekleştiği kafelere yüzlerce çiçek, çelenk ve not bırakıldı. Hanau Belediyesi'nin düzenlediği "anma ve dayanışma nöbeti"ne hayatını kaybedenlerin yakınları da katıldı, ölen kişilerin fotoğrafları taşındı.

Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier ve bölge yöneticileri de Hanau'da düzenlenen anma törenine katıldı. Steinmeier, ülkesine birlik ve beraberlik çağrısı yaparken "Hanau’da geçen gece olanlardan dolayı suskunuz, üzgünüz ve kızgınız. Yaşananlar korkunç çünkü sevdiklerimizi kaybetmek hepimizin en derinden korktuğu şeydir" şeklinde konuştu.

Ülkenin başkenti Berlin'de düzenlenen tören ise tarihi Brandenburg Kapısı'nda yapıldı. Yüzlerce kişi el ele tutuşarak ırkçılığa karşı birlik ve beraberlik mesajı verdi.

Alman medyası, saldırıyı gündemden düşürmedi. Bild gazetesi, saldırıda hayatını kaybedenlerin fotoğraflarını manşete taşıyarak "Almanya sizin için ağlıyor" ifadelerini kullandı. Der Spiegel gazetesi, "İnsan insandır" ifadeleriyle okurlarına çağrıda bulunurken Zeit Online, "Irkçılık her yerdedir, bunun farkına varmalıyız" dedi.

Türkiye'nin Berlin Büyükelçisi Ali Kemal Aydın da anmalara katılarak saldırıda öldürülen Sedat Gürbüz'ün ailesiyle bir araya geldi.

Aydın, tüm Türkiye olarak "ırkçı terör saldırısında hayatını kaybedenlerin aileleri ile yaralıların yanında olduklarını" söyledi. Büyükelçi, saldırının tüm detaylarının aydınlatılması için soruşturmayı yakından takip edeceklerini de söyledi.

Yorumlar (0)