Almanya'dan Türkiye'ye "geçmişe dönük" intikam!

Türkiye'nin burnunun dibine terör devleti kurarak önce Türkiye ardından da Ortadoğu'yu ele geçirme hayali kuran Batı, işgal olarak tanımladığı Barış Pınarı Harekâtı ile suya düşen umutlarının ve kaybettikleri PKK'lı piyonlarının intikamını almaya çalışıyor. Türkiye'ye silah satışı üzerinden yaptırım uygulamak isteyen ülkelerin başında gelen Almanya, intikamın çerçevesini de genişleterek, silah satışları sınırlamasına "onayı verilmiş satışları" da dâhil etti. "Erdoğan'a boyun mu eğdiniz?" sorusunun da yöneltildiği Meclis oturumunda Maas, "Türkiye'yi NATO'dan dışlarsak Rusya ve Çin'e yönelir" ifadelerini kullandı.

DÜNYA 07.11.2019, 10:32
Almanya'dan Türkiye'ye "geçmişe dönük" intikam!

Türkiye'ye silah satışının engellenmesi ile ilgili açıklama, Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas'tan geldi. Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, Türk Siahlı Kuvvetleri tarafından Suriye'de gerçekleştirilen Barış Pınarı Harekâtı sebebiyle Türkiye'ye silah satışlarına getirilen sınırlamaya açıklık getirdi ve geçmişte onay verilmiş tüm silah satışların da engellenebileceğini dile getirdi.

Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, Federal Meclis'teki genel kurul oturumunda muhalefetin sorularını yanıtladı. Türkiye özel oturumuna dönen genel kurul oturumunda Türkiye ile ilgili hararetli tartışmalar yaşandı.

Barış Pınarı Harekâtı'nı "işgal" olarak tanımladı

Türkiye'nin Barış Pınarı Harekâtını "uluslararası hukuku ihlal eden işgal" olarak nitelendiren Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Ankara ziyareti sırasında görüştüğünü, Türk hükümetine "Suriye'den askerî olarak çekilin" mesajı verdiklerini kaydetti.

"Onayı verilmiş olanlar için de geçerli"

Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, muhalefetin, "Avrupa Birliği'nin Türkiye'ye neden resmî bir silah ambargosu kararı almadığı" yönündeki sorularını da cevapladı. Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, bu soruya şu yanıtı verdi: "Türkiye NATO partneri, usul ile ilgili pek çok soru gündeme geldi. Bizim için önemli olan hızlı bir karar alınmasını sağlamaktı ve bu karar sağlandı. Bizim açımızdan silah tedarikinin durdurulması kararı, yeni silah ihracat onayları için olduğu kadar ihracat onayı verilmiş olanlar için de geçerli."

Bu soruyu sordular: Erdoğan'ın tehdidine boyun mu eğdiniz?

Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas'a, oturumda ilginç bir soru yöneltildi. Soruda, "Erdoğan'ın işgale eleştiriler üzerine 'kapıları açar mültecileri göndeririz' tehdidi sebebiyle mi Türkiye'nin askerî işgaline yaptırım uygulamakta sessiz kaldınız?" denildi.

Türkiye'nin askerî harekâtını (Barış Pınarı Harekâtı) büyük ölçüde durdurduğuna vurgu yapan Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, "Türkiye'nin Suriye'nin kuzeydoğusuna işgali, ilk başladığı şekliyle sürseydi ekonomik yaptırımlar uygulanmaktan da çekinmeyecektik. Bunu açıkça söyledik. Türk cumhurbaşkanın yaptığı açıklamanın sadece bir beyan olduğundan yola çıkıyoruz." karşılığını verdi.

"Türkiye'yi NATO'dan dışlarsak Rusya ve Çin'e yönelir"

Türk hükümetinin Suriye harekâtına (Barış Pınarı Harekâtı) gerekli tepkinin gösterildiğini, harekâtın da fiilen durdurduğunu söyleyen Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, Türkiye'nin Rusya ya da Çin gibi başka müttefikler bulmasına yol açılacak şekilde NATO'dan dışlanmasının stratejik açıdan doğru olmayacağını kaydetti.

Yorumlar (0)