Almanya'dan 'İstanbul Sözleşmesi' kararına ilk tepki: "Geriye doğru bir adım"

Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Mass, Türkiye'nin "İstanbul Sözleşmesi"nden çıkma kararının geriye doğru atılmış bir adım olduğunu söyledi.

DÜNYA 22.03.2021, 09:43 23.03.2021, 10:43
Almanya'dan 'İstanbul Sözleşmesi' kararına ilk tepki: "Geriye doğru bir adım"

Türkiye, Cumhurbaşkanlığı kararı sonrası İstanbul Sözleşmesi’nden çekildiğini açıklamıştı. Türkiye’de gündemi yoğun meşgul eden İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme kararına, Avrupa’dan tepkiler gelmeye başladı.

Geriye doğru atılmış bir adım

"Kadınlara Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye İlişkin Avrupa Konseyi Sözleşmesi" olarak bilinen İstanbul Sözleşmesi’nde çekilen Türkiye hakkında Almanya Dışişleri Bakanı’ndan açıklama geldi.

Alman Dışişleri Bakanı Heiko Maas, Türkiye’nin bu çekilme kararının “geriye doğru atılmış bir adım” olduğu anlamına geldiğini söyledi. Twitter hesabından yaptığı açıklamada Maas, sözleşmeden çıkılmasının, geriye doğru bir adım olduğu ve Avrupa’ya yanlış bir mesaj gönderildiğini aktardı. Maas ayrıca hiçbir geleneğin, kadına şiddeti önleme çabalarını tartışmaya açmasını meşrulaştıramayacağını belirtti.


 

Almanya Dışişleri Bakanı dışında bir açıklama da Almanya Avrupa İşlerinden Sorumlu Devlet Bakanı Michael Roth tarafından yapıldı.

Türkiye’nin bu kararının, yanlış zamanda alınmış yanlış bir karar olduğunu ve bu sözleşmenin, kadınları ev içi şiddetten koruma konusunda Avrupa Konseyi’nin bir hukuki aracı olduğunu ifade etti.

Yorumlar (0)