Almanya'dan "İslami cemaat" kararı!

Almanya Rheinland-Pfalz eyaletinde İslam dinine bağlı cemaatlere statü tanıyan anlaşma imzalandı. Anlaşma büyük ayrıcalıklar getiriyor.

DÜNYA 05.04.2020, 14:26
Almanya'dan "İslami cemaat" kararı!

Almanya'nın Rheinland-Pfalz eyaletinde, eyalet hükümeti ile DİTİB (Diyanet İşleri Türk İslam Birliği) arasında, İslam dinine bağlı cemaatlere dini cemaat statüsü verilmesini sağlayan anlaşma imzalandı.

"Hedef Anlaşması" olarak isimlendirilen anlaşmayı, Rheinland-Pfalz Eyalet hükümeti adına dini cemaatlerden sorumlu Bilim ve Kültür Bakanı Prof. Dr. Konrad Wolf ile Diyanet İşleri Türk İslam Birliği (DİTİB) Eyalet Birliği Başkanı Yılmaz Yıldız imzaladı.

Anlaşmanın hedefi

"Hedef Anlaşması" Diyanet İşleri Türk İslam Birliği Eyalet Birliğine dini cemaat statüsü tanınmasını ve Müslümanların diğer dinlerin mensuplarıyla eşit haklara sahip olmasını hedefliyor.

Uyum için 18 aylık bir süreç öngörülen Hedef Anlaşması'na göre, Federal Anayasa'da ilgili değişiklikler yapılarak Diyanet İşleri Türk İslam Birliğine dinî cemaat statüsü sağlanacak, tüm eyalette Müslüman öğrencilere İslam dini dersi verilecek, yüksek öğretimde İslam ilahiyatı bölümü kurulacak ve Müslümanların kamusal hayata katılımları artırılacak.

Yıldız: Eşitlik güçlenecek

Diyanet İşleri Türk İslam Birliği (DİTİB) Eyalet Birliği Başkanı Yılmaz Yıldız, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, Hedef Anlaşması'nın, eyaletlerindeki Müslüman varlığını ve eşitliğini güçlendirecek bir adım olduğunu belirtti.

Müslümanların Rheinland-Pfalz eyaletinin vazgeçilmez bir parçası olduğunu kaydeden DİTİB Eyalet Birliği Başkanı Yılmaz Yıldız, nihai amaçlarının İslam dininin ve Müslümanların burada diğer din ve kurumlarla eşit haklara sahip hale gelmesini sağlamak olduğunu dile getirdi.

İslam resmî din olarak tanınmıyor

Rheinland-Pfalz eyaleti, DİTİB Eyalet Birliği 51 camisi, gençlik, kadın ve veli dernekleriyle, Katolik ve Protestan kiliselerinden sonra eyalette en büyük dini cemaat olma özelliğine sahip.

Almanya'da İslam federal düzeyde henüz resmî din olarak tanınmıyor.

Yorumlar (0)