Almanya'dan "AB üye sayısı" yorumu: Genişlemeliyiz!

Avrupa Birliği (AB) üye sayısının artmasından korkmamak gerektiğini belirten Almanya Başbakanı Olaf Scholz, adaylık statüsündeki ülkelere, ilerleme kaydettiklerine dair bazı somut şeyleri sunmak gerektiğini söyledi. AB'nin, bazı karar alma süreçlerini yenilemesi gerektiğini aktaran Scholz, gıda krizini çözmek için Ukrayna'daki milyonlarca ton tahılın, dünyaya ihraç edilmesini sağlamak zorunda olduklarını ifade etti.

DÜNYA 19.06.2022, 09:23 Hakan Öksüz
Almanya'dan "AB üye sayısı" yorumu: Genişlemeliyiz!

Alman Haber Ajansına konuşan Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Avrupa Birliği (AB) üye sayısının artması gerektiğinden bahsetti. Rusya'nın başlattığı savaşın ilk günlerinden bu yana Ukrayna'ya destek verdiklerini hatırlattı. AB'nin bu birlik ruhunun devam etmesinin önemine değinen Scholz, "AB'ye giden yol kolay değil. Üye olmak isteyen adaylar, birçok şartı yerine getirmeli." dedi.

"Adaylara 'çıkmaz sokak' duygusunu vermeyelim"

Üyelik sürecinde aday ülkelere zaman zaman geri dönüşlerin sağlanması gerektiğini kaydeden Scholz, "İlerleme olduğuna dair onlara bir şeyler sunmalısınız. Eğer bunu yapmazsanız, adaylık statüsünün 'çıkmaz sokak' olduğu duygusunu vermiş olursunuz. Batı Balkan ülkeleri, bu konudaki ciddiyetimizi görmeli. Kuzey Makedonya ile Arnavutluk, AB üyeliği için somut şekilde müzakerelere başlamak istiyor. Bunun için gereken bütün koşulları da yerine getiriyorlar." ifadelerini kullandı.

AB'nin, genişlemeden korkan bir birlik olamayacağını belirten Scholz, "Genişleme düşüncesinden korkmayalım. Bunun için bazı karar alma süreçlerini modernleştirmeliyiz. Her kararda oy birliğine gerek yok. Öncelikle bunu değiştirmeliyiz. Bu konuyu AB Liderler Zirvesi'nde masaya yatıracağız." diye konuştu.

"Kuzey Makedonya'yı ödüllendirmeliydik"

AB'ye katılım şartlarının oldukça açık olduğunu söyleyen Almanya Başbakanı Olaf Scholz, "Üye olmak isteyen ülkeler ve bu ülkelerde yaşayan vatandaşlar, bunun için çaba göstermeli. Size güzel bir örnek vereyim. Yunanistan ile isim anlaşmazlığına düşen Eski Makedonya, adını Kuzey Makedonya'ya çevirdi. Bu, ödüllendirilmesi gereken bir hamleydi. Maalesef AB olarak burada pasif davrandık. Kuzey Makedonya'yı ödüllendirmeliydik. Buna benzer durumlar daha çok yaşanırsa, adaylık statüsündeki ülkelerde büyük hayal kırıklığı yaratırız." ifadelerini kullandı.

"Milyonlarca ton tahıl, Ukrayna ambarlarında bekliyor"

Scholz, Ukrayna'daki savaşın tetiklediği gıda krizine ilişkin de konuştu. Putin'in savaş kararının, buna neden olduğunu kaydeden Scholz, "Sadece Ukrayna ya da Avrupa kıtası değil, tüm dünyada olumsuz sonuçlara yol açtı. Gıda akışı zayıfladı. Gıda güvenliği sorununu aşmak için küresel çapta bir dayanışmanın gösterilmesi gerekiyor. Bunun için küresel bir girişim kurduk. Ukrayna'da milyonlarca ton tahıl ambarlara hapsoldu. Bunların ihraç edilmesini sağlayabilirsek, gıda krizini önemli ölçüde çözeriz." dedi.

"Ukrayna, Karadeniz'deki limanları mayınlamak zorunda kaldı"

Rusya'nın, Karadeniz üzerinden Ukrayna'ya saldırma ihtimalinin bulunduğunu aktaran Başbakan Scholz, "Bu nedenle liman bölgelerini mayınladılar. Ukrayna, bunu yapmak zorundaydı. Birleşmiş Milletler, tahıl ihracının gerçekleşmesi için koridor açmaya çalışıyor. Bu çabalara sonuna kadar destek veriyoruz. Konuya ilişkin müzakereler sürüyor. Rusya, buradaki ürünlerin güvenli nakliyatına izin vermeli. Rusya Devlet Başkanı Putin, bu güvenceyi sağlamalı." ifadelerini kullandı.

"2050'de çok daha fazla güç merkezi olacak"

Dönem başkanının kendileri olduğu G7 Zirvesi'nin 26-28 Haziran'da Elmau Sarayı'nda gerçekleştirileceğini kaydeden Olaf Scholz, "Bu zirvede iklim krizinin çözümü için atılması gereken adımlardan bahsedilecek. Dijitalleşmenin getirdiği güvenlik sorunlarının çözümü ile demokrasi konularını da ele alacağız. Bu zirveden güçlü bir birlik mesajı çıkmalı. Dünya değişiyor. 2050 yılında çok daha fazla güç merkezi olacak. Şimdiki gibi iki veya üç kutuplu bir dünyadan bahsedemeyeceğiz. Buna göre hazırlanmalıyız." diyerek sözlerini noktaladı. 

Yorumlar (0)