Almanya'da yüksek enflasyon depremi: Çılgınlık!

Avrupa'nın en güçlü sanayi ülkelerinden olan Almanya, küresel çapta etkisini gösteren yüksek enflasyondan kaçamadı. Bir yıl içinde fiyatlarda iki katlık artış görüldü. Enflasyon, son 50 yılın rekorunu kırdı.

DÜNYA 15.06.2022, 17:29 16.06.2022, 09:18 Hakan Öksüz
Almanya'da yüksek enflasyon depremi: Çılgınlık!

Ukrayna-Rusya savaşının patlak vermesi ve Çin'deki koronavirüs karantinası uygulaması, ürün akışının küresel çapta yavaşlamasına neden oldu. Tedarik zincirinin bozulması ile Rusya'ya yönelik alınan yaptırım kararları, akaryakıt fiyatlarının fırlamasına yol açtı.

Küresel çapta yükselen enflasyon, olumsuz etkilerini hem gelişmiş hem de gelişmekte olan ülkeler üzerinde gösterdi. Enflasyonun yol açtığı hayat pahalılığı, Avrupa'nın dinamosu olan Almanya'yı da vurdu. Dünyanın en güçlü sanayi ülkelerinden olan Almanya, hızlı şekilde yükselen ürün fiyatlarıyla mücadele etmeye çalışıyor.

Bild Gazetesi: Çılgınlık!

Enflasyonun ülkede neden olduğu ekonomik yıkıma işaret eden Bild Gazetesi, "Çılgınlık: Fiyatlarda yüzde 94,8'lik patlama" şeklinde manşet attı. Fiyat artışlarının son bir yıl içinde kontrolden çıktığını kaydeden gazete, Alman vatandaşların hayat kalitelerinin keskin şekilde düştüğünü yazdı.

Temel besin ürünlerine fahiş zamlar

Federal İstatistik Ofisi, Almanya'da son 50 yılın enflasyon rekorunun kırıldığını bildirdi. Enflasyonun yüzde 7,9 olarak ölçüldüğü belirtildi. Enerji fiyatları, 2021 yılının Haziran ayına kıyasla yüzde 94,8 arttı. Bir yıl içinde makarnaya yüzde 33,2 oranında zam geldiği kaydedildi. Tereyağı ise aynı dönemde yüzde 43 zamlandı. Domates, yumurta, zeytinyağı ve kahve fiyatları da ciddi oranda arttı.

Yorumlar (0)