Almanya'da "Yahudi domuzu" heykeli büyük tartışma yarattı

Almanya'daki bir kilisenin dış cephesinde bulunan bir heykel, Yahudiler tarafından "aşağılayıcı" olarak şikayet edilmişti. Mahkeme, heykel hakkında "hakaret içermiyor" kararı verdi.

DÜNYA 06.02.2020, 14:03 06.02.2020, 14:59
Almanya'da "Yahudi domuzu" heykeli büyük tartışma yarattı

Almanya'nın Wittenberg şehrinde, ünlü din insanı Martin Luther'in de vaaz verdiği St. Mary Kilisesi'nin dış cephesinde bulunan ve Yahudi karşıtı olduğu iddiasıyla Yahudi toplumları tarafından mahkemeye taşınan heykel hakkında karar verildi.

Mahkeme "Heykel hakaret içermiyor" dedi

Ortaçağ'da inşa edilmiş kilisenin dış cephesine yine o dönemde yapılmış olan heykel için Yahudi toplumları, "onur kırıcı" ve "aşağılayıcı" olduğu iddialarıyla Naumburg Yüksek Bölge Mahkemesi'ne şikayette bulunmuştu. Mahkeme, heykelin "hakaret teşkil etmediği" yönündeki kararını "Heykel, mevcut bağlamı itibariyle ne aşağılayıcı bir karaktere sahiptir ne de davacının kişilik haklarını ihlal eder" ifadeleriyle açıkladı.

Bu dava, heykelin kaldırılması için son 2 yılda açılmış 2. davaydı.

Ortaçağ'dan kalma "Judensau" imgesi tepki çekiyor

Heykel, Yahudiler için yasak olan domuzdan Yahudilerin süt emmesi ve hatta cinsel ilişkiye girmesini betimlediği için Yahudiler tarafından hakaret içerdiği iddiasıyla mahkemeye taşınmıştı. Almanca "Yahudi domuzu" anlamına gelen "Judensau", Yahudilere yasak olan domuzun Yahudilerle dalga geçilmesi için yaratılan bir imge. Bu imge, özellikle Ortaçağ döneminde kilise ve katedrallerin dış cephelerine yerleştiriliyordu.

"Onun ait olduğu yer bir müze"

Ülkenin başkenti Berlin'de bulunan Yahudi topluluğunun bir üyesi olan Sigmount A. Koenigsberg, Naumburg Mahkemesi'nin aldığı karara "Biz bu Judensau’nun yok olmasını istemiyoruz. Kamunun teşhirine sunulmalı ancak bir kilisenin duvarında değil. Onun ait olduğu yer bir müze, Ortaçağ’daki Yahudi karşıtlığını açıkça anlatan tarihsel bir içerikle birlikte" ifadeleriyle tepki gösterdi.

Kilise de açıklama yaptı

St. Mary Kilisesi de yayımladığı açıklamada ülkedeki bazı kesimlerin heykel yüzünden kendilerini üzgün, kırgın ve aşağılanmış hissedebileceğini kabul etiklerini açıkladı. Kilise, 1988'de Yahudilere yönelik şiddet hareketi olan ve 1938'de yaşanan Kristal Gece'nin 50. yıldönümü için heykelin altına Yahudi soykırımı Holokost'ta 6 milyon Yahudi'nin öldürüldüğü hakkında bir not bırakıldığını da anımsattı.

Almanya'da Yahudi karşıtlığı artıyor

Alman federal hükümeti, son dönemde ülkede hızla artan Yahudi karşıtlığıyla mücadele etmeye çalışıyor. Bu mücadele dâhilinde şu ana kadar nefret söylemi içerikli geniş kanunlar hazırlandı, bireysel silahlanmaya yönelik kısıtlamalar devreye girdi ve Yahudi nefreti hakkındaki farkındalığı artırmak için çeşitli kampanyalar düzenlendi.

Yorumlar (0)