Almanya'da Kovid-19 aşısı yaptırmayana hayat pahalı olacak

Almanya Sağlık Bakanı Jens Spahn yaptığı açıklamada eyalet sağlık bakanlarıyla yaptığı toplantıda, ülkede aşı yaptırmak istemeyen vatandaşlarla ilgili yeni kararlar alındığını söyledi. Ülkede yeni tip koronavirüs (Kovid-19) aşısı yaptırmayı reddedenler için hayat bundan böyle çok daha pahalı olacak.

DÜNYA 23.09.2021, 10:16
Almanya'da Kovid-19 aşısı yaptırmayana hayat pahalı olacak

Alınan karara göre, 1 Kasım'dan itibaren aşı olmayan çalışan kişiler virüse yakalanıp karantinaya girdiklerinde çalışmadıkları günler için yaşayacakları ücret kaybından dolayı bundan böyle devletten tazminat alamayacak. Bu kural, doktor raporuyla belgelenen sağlık sorunu sebebiyle aşı yaptırmayanlar için uygulanmayacak.

Almanya’da 1 Kasım’a kadar geçerli olan yönetmeliğe göre, Kovid-19 nedeniyle karantinaya giren çalışanlara, evde kaldıkları ilk 6 haftada maaşının tamamı, yedinci haftadan itibaren ise yüzde 67’si devlet tarafından karşılanıyor.

Ayrıca, aşı olmayıp restoran veya tiyatro, sinema, konser gibi kalabalık alanlarda etkinliklere girmek için istenilen hızlı Kovid-19 tarama testlerinin ücretni de devlet değil,i vatandaşlar kendi cebinden ödeyecek. Sadece 12-17 yaş aralığındaki gençler ve çocuklar ile hamileler ise bu testleri 31 Aralık’a kadar ücretsiz yaptırma şansına sahip olacak.

“Aşı olmayan maddi sonuçlarına katlanır”

Sağlık Bakanı Spahn, yeni getirilen ve hayata geçirilen bu kuralların aşı karşıtları için bir baskı aracı olmak için değil, adil olmayla ilgili bir durum olduğunu ifade ederek, "Aşı olarak kendilerini ve başkalarını aşı yoluyla koruyan kişiler, aşı olmayanlar için neden para ödediklerini haklı olarak " açıklamasını yaptı.

İnsanların aşı olup olmama konusunda tamamen özgür olduklarına işaret eden Alman sağlık bakanı, ancak insanların verdikleri bu kararla sorumluk taşımaları ve maddi sonuçlarına katlanmaları gerektiğini ifade etti.

Bavyera Eyaleti Sağlık Bakanı Klaus Holetschek de yaptığı açıklamada; salgınla mücadelede aşı olmak istemeyenlerin de sorumluluk alması gerektiğinin altını çizerek, "Herhangi bir sağlık gerekçesi olmadan aşı yaptırmayı reddedenler kazanç kaybını aşı olan toplumun ödemesini bekleyemezler" değerlendirmesini yaptı.

Yorumlar (0)