Almanya'da kıran kırana seçim yarışı

Almanya’da resmi olmayan neticelere göre SPD (Sosyal Demokrat Parti) oyların 25,9'unu alarak, oyların yüzde 24,1’ini alan CDU/CSU (Hristiyan Birlik) ile aradaki farkı yüzde 1,8’e yükseltti.

DÜNYA 26.09.2021, 20:14 27.09.2021, 01:49
Almanya'da kıran kırana seçim yarışı

Almanya’da halk sandık başına gitti. Yaklaşık olarak 60 milyon 400 bin kayıtlı seçmen 85 bin sandıkta oy kullanırken, yerel saatle 08.00'de başlayan oy kullanma işlemi saat 18.00 itibarıyla sona erdi. 47 parti ve 6 bin 211 adayın kıyasıya yarıştığı seçimde, resmi olmayan neticelere göre, SPD (Sosyal Demokrat Parti) oyların 25,9'unu alarak, oyların yüzde 24,1’ini alan CDU/CSU (Hristiyan Birlik) ile aradaki farkı yüzde 1,8’e yükseltti.

Seçime katılan Yeşiller Partisi oyların yüzde 14,7’sini, FDP (Liberal Parti) oyların yüzde 11,5’ini, AfD (Almanya için Alternatif Parti) oyların yüzde 10,4’ünü ve Sol Parti oyların yüzde 5’ini aldı.

Laschet: Ülkeyi bir arada tutmalıyız

CDU/CSU Başbakan Sdayı Armin Laschet, gerçekleştirdiği açıklamada, alınan neticeden memnun olmadığını, yarışın başa baş gittiğini, uzun bir gecenin olacağını kaydetti. Laschet, CDU/CSU tarafından yönetilen bir hükümet istediğini söyleyerek, “Bize verilen bir oy, solcu bir federal hükümete karşı verilen bir oydur. Bu sebeple de bizim önderliğimizde bir federal hükümet kurmak için elimizden gelen her şeyi yapacağız." dedi.

Laschet, Yeşiller ve FDP ile bir ittifaka işaret etti. Seçim neticesinin büyük bir zorluk teşkil ettiğini aktararak, "Bu yüzden tüm demokratların şimdi büyük gayret sarf etmesi lazım. Ülkeyi bir arada tutmalıyız.” dedi.

Scholz memnun

SPD (Sosyal Demokrat Parti) Başbakan Adayı Olaf Scholz, seçim neticelerinden memnun olduğunu, halkın değişim istediğini ve oylarıyla bu değişimi yaptıklarını belirterek, seçimin 'büyük bir başarı' olduğunu söyledi. Scholz, birçok Alman'ın 'değişimi görmek' istediği için SPD'ye oy verdiğini belirterek, seçmenlere kendilerini destekledikleri için teşekkürlerini iletti. 

Scholz, 'Almanya’da iyi, pozitif bir hükümetin kurulması için görevin kendisine verildiğini' kaydetti. Koalisyon görüşmelerini 2022'ye dek tamamlamak istediklerini dile getiren Scholz, "Bu ancak birbirimizle yapıcı bir biçimde konuşarak olur." dedi.

Lindner: Koalisyona hazırız

FDP (Liberal Parti) Başkanı Christian Lindner, partisinin tarihinin en iyi seçim neticelerinden birine ulaştığını söyleyerek, Liberal Parti'nin büyümesi ile birlikte sorumluluğunun arttığını belirtti. Alman halkının merkezden bir hükümet oluşturulmasını ve Almanya'yı idare etmesini istediğini ifade eden Lindner, CDU/CSU, Yeşiller ve kendilerinin yer aldığı bir koalisyona hazır olduğu kaydetti.

Baerbock: Sorumluluk benim

Yeşiller Partisi Başbakan Adayı Annalena Baerbock ise partinin istediği hedefe ulaşamadığını ve kendi hataları sebebiyle başaramadıklarını itiraf etti. Baerbock, partinin geleceği için önemli bir ilerleme kaydettiklerini söyleyerek, Yeşiller Partisi'nin tarihinin en iyi seçim neticesini aldığını açıkladı.



























































Yorumlar (0)