Almanya'da dönerin ismi değişti

Doğu Alman şehri Weimar, "dönerin" artık "Drehspiess" (et şiş) olarak tanımlanması gerektiğine hükmetti.

DÜNYA 28.10.2019, 17:25 28.10.2019, 17:40
Almanya'da dönerin ismi değişti

Doğu Alman kenti Weimar'daki kebap restoranlarına, en popüler yemeklerinden birini yeniden adlandırmak üzere menüleri değiştirme talimatı verildi. Talimatta, döner satıcılarının artık döneri "gözlemede et şiş" (Drehspiess im Fladenbrot) olarak satması gerektiği vurgulandı.

Şehir yetkilileri, Almanya'daki dönerin içeriğine yönelik 31 yıllık bir federal kılavuzun uygulanmasına karar verdiler. 1988 yılında, Almanya Gıda ve Tarım Bakanlığında düzenlenen bir gıda danışma paneli, "Et ve et ürünleri için rehberler" adı altında, dönerin belirli kurallara uyması gerektiğini söylemişti. 

Sadece doğal lezzet arttırıcılar

Kurallara göre kesilmiş kuzu veya dana eti kullanılması ve dönerdeki kıyılmış et oranının yüzde 60'ı geçmemesi gerekiyor. Ete ek olarak sadece tuz, yumurta, baharat, yağ, soğan, süt ve yoğurdun eklenebileceği de kurallar arasında. Fabrikada üretilen döner kebap eti çoğunlukla endüstriyel lezzet arttırıcı maddeler içerdiğinden bu tür etlerin şartları karşılamadığı belirtiliyor.

Weimar'daki gıda denetleme ofisi, isim değişikliğinin tüketicilerin yanlış yönlendirilmekten korunmasına yardımcı olacağını söyledi. Ancak, şehirdeki restoran sahipleri değişime kızıyor ve müşterilerin hâlen döner kebap istemeye geldiğini söylüyor.

Tavsiye ulusal bir organ tarafından yapılmasına rağmen, bu zamana dek yalnızca bir veya iki diğer Alman şehri uyguladı.

Spot ışıkları katkı maddelerinde

Döner satıcıları, döner yapmak için kullandıkları büyük donmuş et blokları ve düzenli olarak katkı maddelerinin kullanımı konusunda yoğun eleştiri ile karşı karşıya kalıyor. Üreticiler eti sulu, yumuşak ve lezzetli tutmak için katkı maddelerine ihtiyaç duyduklarını söylüyor, ancak sağlık uzmanları fosfat kullanımının kardiyovasküler hastalık riskini artırdığını iddia ediyorlar. Bu yüzden döner karşıtı bir tutum geliştirilmeye çalışılıyor.

İki yıl önce, Avrupa Parlamentosu milletvekilleri tarafından yapılan oylamada, döner yapmak için kullanılan etlerde kullanılan fosfatın yasaklanma önerisi kıl payı reddedilmişti.

Haziran ayında, Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesi (EFSA) fosfat tüketimi için yeni güvenli limitler yayınladı ve özellikle çocukların ve ergenlerin yemeyi tercih ettiği ürünlerin çoğunun katkı maddesiyle yüklü olduğu konusunda uyardı.

Yorumlar (0)