Almanya'da doktorlara talimat: İçlerinden seçin!

Koronavirüsle mücadelede verdiği az can kaybıyla ön plana çıkan Almanya'da doktorlara iç sızlatan bir talimat gönderildiği ortaya çıktı. Doktorlara, hastaların durumuna göre seçim yapılarak müdahalede bulunması tavsiye ediliyor. Benzer haberler İtalya'dan da geliyor. Vaka sayısının kapasitenin çok üzerinde olması nedeniyle, yoğun bakım üniteleri yetersiz kalıyor ve doktorlar hasta seçmek zorunda kalıyor.

DÜNYA 28.03.2020, 18:07
Almanya'da doktorlara talimat: İçlerinden seçin!

Dünya yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgını ile sarsılırken, Almanya'da 7 ayrı doktorlar birliği, Almanya'daki yaklaşık 410 bin doktora acil servis ve yoğun bakım ünitelerinin kullanılmasında karar verilecek kriterler için 11 sayfalık bir kılavuz gönderdi.

Kararlara göre, klinik başarı sağlanma ihtimali olmayan hastalara bakılmayacak. Onların yerine, başarı oranı yüksek olanlar acil ya da yoğun bakıma alınacak.

Vakalar arttığı için...

Yayımlanan raporun girişinde, "Kapasite artırımına rağmen, aşırı artan vakalar nedeniyle, yoğun bakım ve acilde nasıl bir karar verileceğine ilişkin yeni durumlar ortaya çıktı" ifadeleri yer alıyor.

Tıp Etiği Akademisi ile birlikte alındığı belirtilen kararlarda şöyle deniliyor:

"Ölüme doğru gidiş başlamış ve durdurulamıyorsa, hasta tıbbi müdahalelere cevap vermiyorsa, yaşam sadece yoğun bakım ünitesinde sürdürülüyorsa, hasta yoğun bakımı reddediyorsa, bu hastaların yerine klinik olarak başarı sağlanabilecek vakaların tedavisinin yapılmalı" ifadeleri yer aldı.

Gözden çıkarmak zorunda kalıyorlar

Klinik olarak başarı sağlanamayacak durumlar ise şu şekilde sıralanıyor:

"Devam eden ağır ve çeşitli bulaşıcı hastalıklar. Buna eşlik eden akut organ yetmezliği. Covid-19'u tetikleyen ya da tedavisini zorlaştıran başkaca hastalıklar veya belirtileri. Çok çeşitli hastalıkların bulunması. Kronik organ yetmezliği, ağır organ hasarları ve diğer verilerin kötü sonuçlar vermesi."

Alman doktorlara giden bu talimat, "bazı hastaların gözden çıkarılabileceğinin" bir işareti oldu.

Tıp Etiği açısından incelendiği belirtilen kararların, toplum vicdanında nasıl yer bulacağı henüz bilinmezken doktorların da tercih yapmak zorunda kalmaktan vicdanen rahatsız olduğu düşünülüyor.

Yorumlar (0)