Almanya'da darbe şüphelilerinin düşman listesi ortaya çıktı

Aralarında Dışişleri Bakanı Baerbock, CDU lideri Merz ve Laschet'in yer aldığı önde gelen isimler, darbecilerin hedef almayı planladığı listede yer alıyor. 

DÜNYA 09.12.2022, 17:56
Almanya'da darbe şüphelilerinin düşman listesi ortaya çıktı

Alman polisi, 3 bin kişiyle darbe hazırlığında olduğu ifade edilen gruba operasyon düzenledi.

Önceki gün gerçekleştirilen operasyonda, darbe girişiminde bulunacakları iddiası üzerine çok sayıda şüpheli gözaltına alındı.

Kendilerini "İmparatorluk Vatandaşı (Reichsbürger)" olarak isimlendiren grubun, aralarında tanınmış gazeteci ve politikacıların yer aldığı 18 kişilik "düşman listesi" oluşturduğu tespit edildi.

Düşman listesindeki kişiler belli oldu

Almanya'nın etkili gazetelerinden Die Tageszeitung'un (taz) iddiasına göre, gözaltına alınan şüphelilerden birinin üzerinden çıkan 18 kişilik listede, Alman Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, Sosyal Demokrat Partisi Eş Genel Başkanı Saskia Esken, Hristiyan Demokrat Birliği (CDU) Başkanı Friedrich Merz, CDU'lu siyasetçi Armin Laschet gibi 7 Federal Meclis Üyesi ile gazetecilerin isimleri bulunuyor.

"Tehlikeyi hafife almamalıyız"

Bu listedeki isimlerden biri olan SPD lideri Esken, ilgili açıklamasında, "Şiddet yanlısı bu grubun oluşturduğu riski hafife almamalıyız. Bu insanlar yalnızca komplo teorileri hayal etmiyor, somut planları vardı." sözlerini kullandı.

Meclis'e silahlı baskın planı

Soruşturmayı gerçekleştiren Federal Başsavcılığın iddianamesinde, darbeye hazırlandıkları öne sürülen şüphelilerin, milletvekillerini ve hükümet üyelerini tutuklamaları için küçük bir silahlı grupla Alman Federal Meclisi'ne girmeyi planladıkları aktarılmıştı.

İddianamede, bu grubun Meclis'e silahlı darbe yapmak amacıyla Kasım 2021'den itibaren darbe hazırlıklarına başladıkları kaydedilmişti.

21 bini aşkın kişiden oluşuyor

Kendilerini Alman İmparatorluğu Vatandaşı (Reichsbürger) olarak değerlendiren ve iç istihbaratın 2021 yılı raporunda, 21 bini aşkın kişinin yer aldığı grubun yüzde 5'ini aşırı sağcıların oluşturduğu ifade edildi.

Almanya'yı meşru devlet niteliğinde görmüyorlar

Raporda, 2 bin 100 üyesi şiddete hazır olduğu iddia edilen grubun, Almanya'yı meşru bir devlet olarak tanımadığı belirtilerek, üyelerden bazılarının "monarşi altındaki Alman İmparatorluğu" fikrine bağlıyken, birçoğunun ise "Nazi taraftarı", bazılarının da "Almanya'nın hâlâ askeri işgal altında olduğuna inandığı" sözlerine yer verildi.

Yorumlar (0)