Almanya Cumhurbaşkanı'ndan ezber bozan konuşma!

Almanya Cumhurbaşkanı Frank Walter Steinmeier'dan ezber bozan bir açıklama geldi. Frank Walter Steinmeier, Batı'yı "dünyayı Batılılaştırma" fikrinden vazgeçmeye çağırdı. Steinmeier Batı'yı; Çin, Rusya ve bölgesel güçlerle ilişkilerde yeni, gerçekçi bir dış politika benimsemeye davet etti. Steinmeier, Batı'dan Amerika'ya, Rusya'dan Çin'e tüm ülkelere yönelik eleştirilerde bulundu.

DÜNYA 15.02.2020, 11:00
Almanya Cumhurbaşkanı'ndan ezber bozan konuşma!

Almanya'da 56'ncısı düzenlenen Münih Güvenlik Konferansı'nın açış konuşmasını yapan Almanya Cumhurbaşkanı Frank Walter Steinmeier, 2014 senesinde Dışişleri Bakanı olarak konferansa katıldığını ve o günkü dünya ile bugünkü dünya arasında güvenlik anlamında farklılıklar bulunduğunu kaydetti.

Almanya Cumhurbaşkanı Frank Walter Steinmeier, Batı'nın kendi imajıyla dünyayı şekillendiremeyeceğinin altını çizerek, Batı'nın dış politikasını daha fazla zorlamaması gerektiğini, özellikle Avrupa ve Almanya'nın dünyaya daha az misyoner bir yaklaşımla yaklaşması durumunda başarılı olacağını belirterek, "Siyasi gündemimiz de dünyayı Batılılaştırmayı içermiyor.” ifadesini kullandı.

Almanya Cumhurbaşkanı Frank Walter Steinmeier, Batı ülkelerinin Rusya gibi ülkelerle daha iyi bir ilişkiye ihtiyaç duyduğunu vurgulayarak, bu ülkelere yönelik dış politikaların sadece kınama ifadeleri ve yaptırımlarla sınırlandırılmaması gerektiğini söyledi.

Almanya Cumhurbaşkanı Frank Walter Steinmeier şöyle konuştu:

''İran ile nükleer bir anlaşma müzakere etmenin başka bir yolu yok ve Doğu Ukrayna'da da barış yok. Libya'da barış yapmak istiyorsanız sadece temiz olanları değil, birçok eli sıkmanız gerekir. Sahel'de terörizmle mücadele etmek istiyorsanız bunu 'Askeri çözüm olsun mu olmasın mı?' sorusuna indiremezsiniz. Ancak başarılı bir istikrar için öncelikle çatışmanın karmaşık nedenlerine odaklanmalıdır. Çatışma çözümlemesi farklıdır, yalnız anlayış elde edilemez.''

"Dünya siyaseti gittikçe daha yıkıcı hâl alıyor"

Birleşmiş Milletler'in 75 yıl önce kurulduğunu anımsatan Almanya Cumhurbaşkanı Frank Walter Steinmeier ancak bugün dünya siyasetinin gittikçe yıkıcı bir dinamiğine tanık olunduğunu belirterek sözlerini şu şekilde sürdürdü:

''Her yıl daha barışçıl bir dünya yaratmak için uluslararası iş birliği hedefinden uzaklaşıyoruz. 'Büyük güçlerle rekabet' fikri sadece günümüzün strateji belgelerini belirlemekle kalmıyor. Aynı zamanda dünyadaki gerçekliği yeniden şekillendiriyor. Bunun izleri Orta Doğu ve Libya'daki çatışmalar izliyor.''

Rusya'yı da eleştirdi

Almanya Cumhurbaşkanı Frank Walter Steinmeier, Rusya'yı da eleştirerek, ''Haklı ya da haksız tartışmaları bir kenara, uluslararası hukuka bakılmaksızın Kırım'ı ilhak etti. Askerî şiddeti ve Avrupa kıtasındaki sınırları tekrar siyasi bir araç haline getirdi. Sonuç, belirsizlik ve öngörülemezlik, yüzleşme ve güven kaybıdır.'' diye konuştu.

Bir eleştiri de Çin'e!

Çin'in uluslararası kurumlarda da önemli bir oyuncu haline geldiğini söyleyen Almanya Cumhurbaşkanı Frank Walter Steinmeier, Çin'in aynı zamanda uluslararası hukuku yalnızca kendi çıkarlarına ters düşmediği durumlarda kabul etmesinin de kabul edilemez olduğunu kaydetti.

Uygur Türkleri'ne karşı Çin'in tutumu!

Çin'in Güney Çin Denizi'ndeki eylemlerinin bölgedeki komşuları rahatsız ettiğini vurgulayan Almanya Cumhurbaşkanı Frank Walter Steinmeier, Çin'in Sincan Uygur Özerk Bölgesi'ndeki tutumunu da hatırlatarak, ''Kendi ülkesindeki azınlıklara yönelik eylemleri de hepimizi rahatsız ediyor.'' ifadelerini kullandı.

ABD'yi de eleştirdi

Almanya Cumhurbaşkanı Frank Walter Steinmeier, konuşmasında Washington yönetimini de eleştirdi. Almanya Cumhurbaşkanı Frank Walter Steinmeier, Amerika'nın alışılmadık bir şekilde uluslararası kurumların kararlarını hiçe saydığını, ticaret savaşları, iklim değişikliği gibi küresel sorunlara çözüm arayışında uluslararası toplumu zayıflattığını, bundan dolayı da uluslararası kurumların engellenmesinin endişe verici boyuta ulaştığını belirtti.

Yorumlar (0)