Almanya, Covid-19 tedbirlerini 3 hafta daha uzattı 

Angela Merkel önderliğinde yapılan son Covid-19 konulu toplantıda “Acil Fren Paketi” kabul edildi. Ülke genelinde tedbirler 18 Nisan’a kadar uzatıldı. 

DÜNYA 23.03.2021, 09:52 23.03.2021, 15:47
Almanya, Covid-19 tedbirlerini 3 hafta daha uzattı 

Mart ayı başında Almanya’da alınan Covid-19 önlemleri 28 Mart’a kadar geçerli olacaktı. Fakat gevşeme ile artan vaka sayıları bir hafta içinde 100 bin kişide 103’e çıkınca Alman hükümeti devreye girdi.

Gevşemelerin rehaveti getirdiğini düşünen hükümet, vakaların 100 bin kişide 100’ün üzerine çıktığı dönem için önceden hazırladığı “Acil Fren Paketi” isimli tasarıyı kabul etti. Bu tasarıya göre tedbirler sertleştirildi. Özellikle mutant virüsün hakim olduğu dünya genelinde tedbirleri sertleştiren ilk Avrupa ülkesi Almanya oldu.



Videokonferans ile tedbirler sertleştirildi

Eyalet başkanlarıyla yapılan videokonferanslar tam 11 saat sürdü. Mevcut tedbirlerin uzatılması ve sertleştirilmesinin kabul edildiği toplantıda, vaka sayılarının tahminden çok daha fazla arttığı bölgelerde ek önlemlerin alınacağı da belirtildi.

“Özel bir araçta sürücü ile aynı haneden olmayan kişinin tıbbi maske takması zorunluluğu”, , “sokağa çıkma kısıtlamalarının uygulanması”, “mesafe ve maske tedbirlerinin alınamadığı yerlerde hızlı testlerin uygulanması”, “sosyal temasların kısıtlanması”, “farklı iki haneden yalnızca iki kişinin bir araya gelmesi”, “toplu etkinliklerdeki kişi sayısının en fazla 5 olması” gibi pek çok önlemin alındığı paket kabul edildi. Bu önlemler, 7 Mart öncesi dönemde geçerli olan önlemlerin hemen hemen aynısı. Yeni tedbirlerden muaf olacak yaş aralığı ise 0-14 yaş olarak belirlendi.

Belirtilen diğer hususlar da “halkın mümkün olduğunca evde kalması” ve “iş yerlerinin uzaktan çalışma sistemine geçmesi” yönünde.

Paskalya Bayramı’nda tatil

Nisanın ilk haftası kutlanacak Paskalya Bayramı’nda da temasların azaltılması isteniyor. Bu kapsamda 1 ve 3 Nisan tarihleri olmak üzere yalnızca 2 gün tatil ilan edildi. Fakat bu tarihlerde, diğer günler gibi, kamusal alanlarda toplanmak yasak. Ayrıca 1 ve 3 Nisan tarihlerinde marketlerin de sınırlı satış yapabileceği belirtilen önlemler arasında. Ülkede bulunan dini cemaatlere de bir mesaj yollandığı ve dini etkinliklerin çevrim içi gerçekleştirilmesi istendiği belirtiliyor.



Ülkeye girişte test zorunluluğu

Angela Merkel, virüsü henüz yenemediklerini ifade ederek mutant virüsün aramızda olduğuna dikkat çekti. Özellikle Nisan ayından itibaren salgınla mücadele etmenin gerekliliğinin artacağına değinen Merkel, Enfeksiyon Yasası kapsamında ülkeye girişlerde test zorunluluğunun getirileceğini açıkladı.

Yoğun bakım yatakları dolmaya başladı

Angela Merkel açıklamasını, tedbirlere uymanın gerekliliği ile bitirirken öne çıkan bir diğer başlık ise hastanelerin ve özellikle de yoğun bakımların yeniden dolmaya başladığı oldu.

Merkel, yeni hastaların hastalığı daha ağır geçirdiğini ve yoğun bakımların dolmaya başladığını belirtti. Özellikle orta yaşlı ve genç kesimin mutant virüsten daha çok etkilendiğini de sözlerine ekledi.

Sağlık sisteminin çökmesini istemediklerini belirten Merkel, herkesi sağduyulu olmaya davet etti. 

Yorumlar (0)