Almanya Başbakanı Scholz'un çöpünden G7'ye ait gizli belgeler çıktı

Alman medyası, Scholz’un eşi olan Britta Ernst'ün gizli evrakları çöpe atmayı alışkanlığa dönüştürdüğünü ve evsel atıklarla kağıt atıklarla karıştırarak geri dönüşüm kurallarını ihlal ettiğini öne sürdü. Çöpe atılan belgelerin birinde, G7 liderlerinin eşlerine yönelik özel bilgilerin yer aldığı belirlendi.

DÜNYA 23.07.2022, 19:45 23.07.2022, 19:46
Almanya Başbakanı Scholz'un çöpünden G7'ye ait gizli belgeler çıktı

Alman dergisi Der Spiegel'in iddiasına göre, Almanya Başbakanı Olaf Scholz'un eşi Britta Ernst, özel belgeleri birçok evdeki çöpe attı. 

“Komşular, çöpleri karıştırdı” iddiası

Ernst, geri dönüşüm kurallarını böylelikle ihlal ederek sadece kağıt atıkları evsel atıklarla karıştırılmakla kalmadı, ayrıca gizli evrakları da çöpe attı.

Bu olay, Ernst ve Scholz’ün binasında bulunan komşusunun çöpleri karıştırmasıyla ortaya çıktı. Brandenburg eyaletinde görevli eğitim bakanı 61 yaşındaki Ernst’in, düzenli bir şekilde gizli belgeleri çöpe attığı aktarıldı. Bununla beraber, Ernst ve Scholz’ün komşusu, ilk olarak geçen sene kasım ayında belgelere rastladı. Çöp toplama odasının haricinde yere saçılan evrakların arasında Ernst'in, geçtiğimiz günlerde yaptığı konuşmanın bir taslağı da vardı. Der Spiegel, Alman Başbakanın ailesinin, hükümet yönergeleri kapsamında atıklarını geri dönüşüm için ayırmamasının kötü olduğuna dikkat çekti. Fakat, Ernst’ün gizli belgeleri ile ilgili ciddi olmadığını iddia etti. Basın mensuplarına gösterilen belgelerde, Ernst'in Mayıs ayındaki takviminden bir sayfa ve İngilizcesini geliştirmeye çalıştığını gösteren bir e-posta bulunuyor.

Çöpteki farklı bir belgede Scholz’ün, 2021 yılının Eylül ayındaki federal seçimler için nasıl giyineceğinin planlamasını yaptığını gösteriyor.

“Halktan kaçınıyor”

En yakın tarihli evrakta, Bavyera’da geçen ay gerçekleştirilen G7 zirvesine kadar gidiyor. Söz konusu kağıtlarda, Ernst'in ilgilenmekle sorumlu olduğu grubun devlet başkanlarının partnerleri ve eşlerine ilişkin özel bilgiler bulunuyor. Mesela; kısa bir süre önce istifa eden İtalya Başbakanı M. Draghi'nin eşi M. Cappello'nun resminin altındaki notta "halktan kaçınıyor" yazısı var. Japonya başbakanının eşi olarak bilinen Yuko Kişida, "Mazda'da sekreter" olarak değerlendiriliyor.

Der Spiegel'in iddiasında bütün bunlar, kamuya açık veriler olsa bile, belgenin kendisi "gizli bilgi - sadece resmi kullanım için" olarak tanımlandı. Hem Ernst hem de Scholz’e, uygun bir biçimde imha edilmeleri de başta olmak üzere, sınıflandırılmış belgelerin kullanılması ile ilgili eğitim verilmiş olması lazım. Söz konusu kurallar, içerikleri tanınmayacak bir biçimde gizli belgelerin imha edilmesi gerektiğini belirtiyor.

Ayrıca Der Spiegel, konuyla ilgili Ernst ve Scholz’e ulaşıldığını, fakat hem Başbakanlık'tan hem de Brandenburg Eğitim, Gençlik ve Spor Bakanlığı'ndan bir cevap almadığını aktardı.

Yorumlar (0)