Almanya: "Ayasofya'yı cami yaptılar, AB'ye girmesinler"

Almanya, Türkiye'nin Ayasofya'yı camiye dönüştürdüğünü, bu nedenle Avrupa Birliği'ne (AB) üyelik müzakerelerinin sona erdirilmesi gerektiğini söyledi. 

DÜNYA 13.07.2020, 10:35 13.07.2020, 10:42
Almanya: "Ayasofya'yı cami yaptılar, AB'ye girmesinler"

Hagia Sophia (Ayasofya) Kilisesi, 1453 yılında İstanbul'un fethedilmesinin ardından "Fetih Camii" olmuş, 1934 yılında ise müze haline getirilmişti. Ayasofya'yı müzeye dönüştüren Bakanlar Kurulu kararı iptal edildi. Böylece söz konusu yapıt, cami statüsüne kavuşarak ibadete açıldı. Bu karara sert tepki gösterenler oldu. 

Sert tepki gösterenlerden birisi de Alman Federal Meclisi'nde Birlik Partileri (CDU/CSU) oldu.

"Bu bir provokasyon"

Ayasofya'nın cami statüsünü yeniden kazanarak ibadete açılmasına karşı çıkan Avrupa Politikaları Sözcüsü Florian Hahn, bu kararın "Avrupa kültürüne karşı düzenlenen bir provokasyon" olduğunu söyledi. 

Hahn, bu kararın, Türkiye'nin Avrupa Birliği'nden (AB) gittikçe uzaklaştığını gösterdiğini de ifade etti. 

"Müzakereler sona erdirilmeli"

Söz konusu durumdan bazı sonuçlar çıkarılması gerektiğini aktaran Hahn, Türkiye ile Avrupa Birliği (AB) arasında düzenlenen üyelik müzakerelerinin sona erdirilmesi gerektiğini kaydetti. 

Avrupa Birliği (AB) temsilcilerinden Josep Borrell de Ayasofya'nın ibadete açılmasına yönelik kararın üzücü olduğunu söylemişti. Borell, Ayasofya'nın evrensel bir değer olduğunu belirtmişti. 

Yorumlar (0)