Almanlar, Türkiye'nin NATO üyeliğine karşı!

Almanya’da gerçekleştirilen bir ankete katılanların yüzde 58'inin, Türkiye’nin NATO üyeliğine son verilmesini istediği ortaya çıktı.  

DÜNYA 30.10.2019, 09:42 30.10.2019, 09:44
Almanlar, Türkiye'nin NATO üyeliğine karşı!

Almanya'da yapılan bir anket, Türk Silahlı Kuvvetlerinin (TSK) Fırat'ın doğusuna yönelik yürüttüğü Barış Pınarı Harekâtı nedeniyle Türkiye'nin NATO'dan çıkarılmasında yana olduğunu gösterdi. YouGov kamuoyu araştırma şirketine yaptırılan ankete katılanların yüzde 58'i Türkiye'nin NATO'dan çıkarılmasını desteklerken yalnızcca yüzde 18'i buna karşı olduğunu söyledi. 25-28 Ekim tarihleri arasında gerçekleştirilen ankete 2 bin 33 kişi katılım gösterdi. 

"Türkiye'ye karşı daha sert bir tutum izlenmeli"

Ankete katılanların çoğu, Alman hükümetinin Türkiye'ye yönelik daha sert bir tutum izlemesi gerektiği görüşünü ifade etti. Buna göre, yüzde 61'i ekonomik yaptırımlar uygulanmasını, yüzde 69'u da silah ve teçhizat ihracatının tamamen durdurulmasını istedi. 

Türkiye'nin Suriye'ye yönelik Barış Pınarı Harrekâtı'na başlamasının ardından Alman hükümeti, Ankara'ya silah ihracatına kısıtlamalar getirmişti. Öte yandan, Almanya'dan Türkiye'ye gerçekleştirilen ihracata güvence sağlayan Hermes kredi ve yatırım garantisinin kaldırılması da talep ediliyor. Almanya'da muhalefet partileri de Hermes kredi ve yatırım garantilerine son verilmesini istiyor.

NATO üyeliğine son verilmesi mümkün değil

Türkiye'nin NATO üyeliğine son verilmesi, 1949 yılında imzalanan NATO anlaşmasında öngörülmediği için gerçekçi görünmüyor. NATO anlaşmasında herhangi bir değişikliğin bütün üyelerin onayı ile gerçekleştirilmesi gerekiyor.

Sol Parti, Türkiye'nin NATO üyeliğine son verilmesini istiyor. Koalisyon ortağı Sosyal Demokrat Parti (SPD) meclis grup başkanı Rolf Mützenich de Türkiye'nin NATO üyeliğini sorgulayan ifadeler kullanmıştı. Dışişleri Bakanı Heiko Maas, cumartesi günü Ankara ziyareti sırasında "Türkiye, Almanya için önemli bir NATO müttefiki ve öyle de kalacak." demişti. 

Yorumlar (0)